Tom Meeuws verkozen tot nieuwe voorzitter van Antwerpse SP.A

De 46-jarige Tom Meeuws is op de algemene ledenvergadering van de Antwerpse SP.A unaniem verkozen tot de nieuwe voorzitter. Meeuws zegt aan onze redactie dat hij "een belangrijke rol" gaat spelen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, maar het is nog niet duidelijk of hij lijsttrekker wordt, en dus uitdager van burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Meeuws is de opvolger van Jo Vermeulen, die op zijn beurt Yasmine Kherbache was opgevolgd, nadat die een stap opzij had gezet wegens gezondheidsproblemen.

Meeuws is nationaal geen bekende naam, maar in Antwerpen was hij de voorbije 20 jaar actief op verschillende fronten. Zo was hij onder meer kabinetschef van schepen Chantal Pauwels (Groen), directeur Samen Leven in de stad en directeur van De Lijn provincie Antwerpen.

"De partij heeft zich eensgezind geschaard achter de nieuwe ploeg", zegt Meeuws aan onze redactie. Hij wil met de SP.A de Antwerpenaren met elkaar verbinden en niet verdelen, zoals het huidige bestuur volgens hem doet. "Wij staan voor een anders en progressief bestuur."

"Praten met Antwerpenaren en met andere partijen"

Voorts wil hij ook de brug slaan met het het "tussenveld" dat ontstaan is tussen burgers en politiek. "Mensen verwachten antwoorden van de politiek, maar ze krijgen die momenteel niet. En dus gaan ze zelf op zoek", aldus Meeuws, die de komende maanden "veel zal spreken met de Antwerpenaren".

'Wij met SP.A beginnen aan samenlevingsopbouw te doen waar anderen stoppen. Wij socialisten geloven in een stad die kansen biedt aan mensen. Een stad waarin mensen vooruit kunnen geraken in het leven, waarin mensen de maatschappelijke ladder kunnen opklimmen. De stad als trampoline of emancipatiemachine", zei de voorzitter in zijn eerste toespraak.

Meeuws wil daarnaast gesprekken voeren met de andere partijen. Groen is een logische gesprekspartner, maar hij kijkt ook naar meerderheidspartijen Open VLD en CD&V. Hij ziet "duidelijke signalen" dat die zich steeds meer vragen stellen bij het beleid van de N-VA en Bart De Wever.

Nieuwe ploeg

Naast Meeuws treedt ook een nieuwe ploeg aan. Annemie Verbeiren en Karim Bachar worden de ondervoorzitters, Johan Peeters is de nieuwe secretaris. Verbeiren is leerkracht en een geëngageerde militant en woont in Borgerhout. Bachar uit Deurne is de gewezen kapitein van de nationale zaalvoetbalploeg en tien jaar gemeenteraadslid. Peeters is OCMW-raaadslid en districtsraadslid in Wilrijk en is al zijn hele volwassen leven actief in de partij.

Opmerkelijk detail: Annemie Verbeiren is de vrouw die in april Kris Peeters (CD&V) in verlegenheid bracht. Nadat die had gezegd dat we boven onze stand leven, schreef ze een verontwaardigde Facebookpost over haar ervaringen als "knokkende alleenstaande moeder". De tekst werd tienduizenden keren gedeeld. (Lees hier het artikel.)