Tutu: "Zelf kunnen bepalen hoe en wanneer je Moeder Aarde verlaat"

Naar aanleiding van zijn 85e verjaardag spreekt de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu zich uit voor euthanasie. Hij doet dat in een gesprek met The Washington Post. Met zijn verklaring zet Tutu het euthanasiedebat binnen de Anglicaanse kerk weer op scherp.

"Als een christen geloof ik dat het leven heilig is en dat de dood deel uitmaakt van het leven", zegt Tutu. "Ik hoop dat ik met mededogen word behandeld als het zover is, zodat ik kan overgaan naar de volgende fase van het reis van het leven zoals ik dat bepaal."

Tutu verwijst naar een initiatief van George Carey om euthanasie in Groot-Brittannië mogelijk te maken. Carey is de vorige aartsbisschop van Canterbury, zowat de geestelijke leider van de Anglicaanse kerk. "Zijn initiatief heeft mijn zegen en mijn steun, net zoals gelijkaardige initiatieven in Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en delen van de Europese Unie. Mensen die terminaal ziek zijn, moeten de keuzemogelijkheid hebben om waardig en met hulp te sterven, naast de palliatieve zorg die nu al bestaat."

De euthanasiediscussie splijt de Anglicaanse kerk in twee, want Justin Welby, de huidige aartsbisschop van Canterbury, is een tegenstander van euthanasie. "Ik bid dat politici en religieuze leiders de moed zouden hebben om de keuze te steunen die terminaal zieke patiënten maken bij het verlaten van Moeder Aarde, in alle waardigheid en met veel liefde", zegt Tutu.

"Ik heb de nodige schikkingen voor mijn levenseinde genomen en wil zeker niet nodeloos lang in leven worden gehouden", aldus nog Tutu. De voormalige Nobelprijswinnaar doet met zijn euthanasiestandpunt zijn reputatie alle eer aan van man die tegen heilige huisjes durft te schoppen.