Veiligheidsraad raakt het niet eens over bestand in Syrië

Het getouwtrek rond een eventueel staakt-het-vuren in Syrië blijft voortduren. Twee voorstellen voor een bestand in het door burgeroorlog verteerde land zijn op veto's gestoten in de VN-Veiligheidsraad. Rusland lijkt min of meer geïsoleerd in de Veiligheidsraad, maar Moskou moet absoluut mee aan boord als een of ander voorstel voor en bestand enig succes wil hebben.

Topoverleg op het niveau van de Verenigde Naties lijkt voorlopig niet uit te halen voor vrede in Syrië. Rusland heeft zijn veto gesteld tegen een Franse resolutie die tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in  Aleppo opriep. Rusland en Venezuela stemden tegen, China en Angola onthielden zich. Het Russische "njet" komt neer op een veto, waardoor de tekst meteen is afgevoerd.

Daarop hebben9 van de 15 landen in de Veiligheidsraad een Russische tekst weggestemd, waaronder de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië (drie veto's, nvdr.). Hier had Rusland de steun gekregen van Venezuela, Egypte en China, terwijl Angola en Uruguay zich dan weer onthielden. 

Het lijkt erop dat de relaties tussen Moskou en het westen nu zo slecht zijn geworden dat een oplossing voor Syrië helemaal onbereikbaar is.