WikiLeaks lekt Wall Street-­toespraken Clinton: "Politiek is als een worst"

Klokkenluidersorganisatie WikiLeaks heeft tekstfragmenten online gezet van speeches die Hillary Clinton zou hebben gegeven voor een aantal grote banken. Daarin verdedigt ze stellingen die niet overeenstemmen met wat ze in haar presidentscampage zegt. Zo zegt ze onder meer dat je in de politiek een privé- en een publiek standpunt nodig hebt.
AFP or licensors

De toespraken van Clinton voor Wall Street in de jaren na haar termijn als minister van Buitenlandse Zaken waren een thema in de voorverkiezingen, toen uitdager Bernie Sanders haar neerzette als een goeie vriend van de banken en de grote bedrijven. Hij vroeg haar om de speeches, waarvoor ze minstens 200.000 euro kreeg, publiek te maken. Maar dat gebeurde niet.

Nu zouden ze dus toch bekend zijn, als de documenten die WikiLeaks gelekt heeft authentiek zijn tenminste. Het gaat om gehackte mails van John Podesta, de voorzitter van Clintons campagneteam, waarin onder meer de toespraken te tezen zijn. Haar campagneteam heeft nog niet bevestigd of het om authentieke mails gaat, maar heeft de inhoud ervan niet ontkend.

"We gaan de authenticiteit van de gestolen documenten die gepubliceerd werden door Julian Assange niet bevestigen", zegt een woordvoerder. "Assange heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij Hillary Clinton schade wil toebrengen." Podesta zelf zei op Twitter dat hij "geen tijd te heeft om na te gaan welke e-mails echt en welke vals zijn".

Niet goed voor imago

Wereldschokkende onthullingen staan er niet in de toespraken, maar ze tonen wel dat Clinton het erg goed kan vinden met de financiële elite. En ze doen ook geen goed aan haar imago van iemand die zaken verbergt voor het publiek.

Zo zou ze op een event van Goldman Sachs tegen de genodigden gezegd hebben dat ze "de slimste mensen zijn". Op een ander evenement van de bank klaagt ze erover dat er in Washington "een vooringenomenheid bestaat tegen mensen die succesvolle en/of gecompliceerde levens leiden". In een toespraak voor Deutsche Bank impliceert ze dat de hervorming van de banksector van de sector zelf moet komen. "De mensen die de industrie het best kennen, zijn de mensen die erin werken."

In een andere toespraak zou Clinton gezegd hebben dat er in de politiek nood is aan "zowel een publiek standpunt als een privéstandpunt, omdat de mensen een beetje nerveus worden van achterkamerdiscussies". Ze maakt de vergelijking met een worst. Je ziet ook liever niet hoe die gemaakt wordt, het is het resultaat dat telt. "Je moet achterhalen hoe de publieke en privé-inspanningen die nodig zijn om politiek succesvol te zijn, te balanceren", aldus Clinton in een toespraak uit 2013 voor de National Multi-Housing Council.

Aan de andere kant zegt Clinton wel duidelijk dat te weinig regulering een slechte zaak is voor de banken en ze geeft ook kritiek op de beslissingen die tot de crisis van 2008 hebben geleid.

"Gemeenschappelijke markt met open grenzen"

Voort zegt de Democratische presidentskandidate in een toespraak dat ze opgegroeid is in de middenklasse, maar daar "nu uiteraard vrij ver van verwijderd" is door het leven dat zij en haar man hebben geleid. Iets dat kan geïnterpreteerd worden als toegeven dat ze het contact met de gewone mensen verloren is.

Iets dat de Republikeinen tegen haar zullen gebruiken is een uitspraak dat ze droomt van "een gemeenschappelijke markt met open grenzen en vrije handel, en met energie die zo groen en duurzaam mogelijk is". Vooral "open grenzen" is iets dat moeilijk ligt bij veel Republikeinen.

Gisteren nog beschuldigde Washington de Russische regering ervan om achter voorbije hackings bij de Democraten te zitten. Ook nu wordt naar Rusland gekeken, onder meer door Podesta, de man wiens mails gehackt zijn.

De onthullingen van WikiLeaks kwamen net na het verhaal van de Washington Post over de seksistische video van Donald Trump. Die hetze overschaduwt de Clinton-lekken.

Morgenavond - bij ons de nacht van zondag op maandag - vindt het tweede debat tussen de twee presidentskandidaten plaats. Het debat is live te volgen op Canvas en deredactie.be.