3 of 4 miljard, ministers zijn het nog niet helemaal eens

De topministers van de federale regering blijven discussiëren over het bedrag dat moet worden gevonden bij de begrotingsonderhandelingen. Eerst leek er een consensus over 3 miljard, maar ondertussen ligt het getal opnieuw op tafel. Het taboe rond besparingen in de gezondheidszorg lijkt hoe dan ook doorbroken. Vanavond hebben de onderhandelaars een korte pauze ingelast, maar vanaf middernacht vergaderen ze opnieuw.
BELGA/ BOGAERTS

Gisteren gingen de ministers van de federale regering rond middernacht uit elkaar zonder akkoord in de begrotingsgesprekken. Sinds 10 uur vanochtend zitten ze opnieuw in dezelfde kamer in de zoektocht naar een oplossing voor het gat in de begroting.

Vanochtend leek er eensgezindheid te zijn over het exacte bedrag dat moet worden gevonden. Het gaat om 3 miljard euro, zo klonk het bij vicepremier Kris Peeters (CD&V). Een bedrag dat toch een flink stuk minder was dan de 4,2 miljard waar tot nog toe sprake van was. 

Rond de middag werd duidelijk dat Open VLD en de N-VA niet achter die communicatie staan en het bedrag werd opnieuw op de onderhandelingstafel ligt. Alles draait rond de buffer "voor tegenvallende belastinginkomsten". De regering kan ervoor kiezen die te laten vallen of kleiner te maken, maar daar is nog geen akkoord over. "We weten nog altijd niet hoeveel de regering precies zoekt", zegt VRT-journalist Bart Verhulst.

Waar moet het geld gevonden worden?

Waar het geld gevonden zal worden, blijft bovendien ook een moeilijke discussie. CD&V is alleszins geen fan van een snellere vermindering van de werkloosheidsuitkering, wat door anderen op tafel werd gelegd. "We stellen vast dat de werkloosheidsuitkeringen sterk zijn gedaald ten opzichte van 2014", zei minister Kris Peeters (CD&V) vanochtend. "We zijn altijd bereid om problemen op te lossen, maar niet om er te maken. Ik denk dat geen enkele partij kan verantwoorden dat ze mensen in de armoede duwen."

"Er zal extra moeten worden bespaard in de gezondheidszorg", benadrukt bevoegd minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Opvallend, aangezien de minister enkele weken geleden nog liet verstaan dat dat voor haar niet bespreekbaar was. "Ik vind dat niet leuk, maar het zal moeten. Ik doe er alles aan om de patiënten het niet te laten voelen. Dat is mijn beleid en dat zal zo blijven."

CD&V heeft blijkbaar een voorstel voor een vermogenswinstbelasting op tafel gelegd, maar Open VLD en N-VA blijven weigerachtig omdat ze vrezen dat dit nadelig voor de economie kan zijn.

In loop van avond of nacht landen

Het is de bedoeling om in de loop van de avond of nacht te landen, zo klonk het vanmiddag. Vanavond is te horen dat de gesprekken uiterst traag vorderen. Officieel staat de deadline op dinsdagmiddag, omdat de premier om 14 uur wordt verwacht in de Kamer voor zijn verklaring.

In de praktijk moet de job morgen al geklaard zijn omdat MR-vicepremier Didier Reynders dan naar Japan vertrekt. De minister van Buitenlandse Zaken werd eigenlijk vanochtend op Melsbroek verwacht om met het vorstenpaar naar Japan te vertrekken voor een staatsbezoek, maar moest in het land blijven voor de gesprekken. Reynders zou koning Filip morgen nareizen.

Bart Verhulst: "Het duiveltje zit vaak in de details"