"ING-klanten moeten zich afvragen of ze zo'n bank nog willen"

SP.A-Kamerlid Peter Vanvelthoven vraagt zich af wat de meerwaarde is van banken zoals ING, nu er heel wat banen verdwijnen en er ook zullen verhuizen naar het buitenland. "Moeten we niet afvragen of we zulke banken hier nog willen", zegt hij in "De zevende dag".

"We hebben hier te maken met een bank die ons spaargeld verzamelt, daar winst op maakt en die winst dan ook eens naar het buitenland verhuist", zegt Vanvelthoven. "Nog erger is dat er nu ook jobs naar het buitenland blijken te gaan. De helft van de jobs in de ICT-afdeling in ons land verdwijnen en gaan naar het buitenland: naar Nederland, maar ook naar lageloonlanden als Bulgarije. Klanten en lokale overheden moeten nadenken of ze zulke banken hier nog willen."

Het Kamerlid heeft het over een bank "met nul meerwaarde voor de maatschappij". Of hij met die uitspraken ING-klanten aanspoort om te vertrekken en over te stappen naar een andere bank wil hij niet met zoveel woorden gezegd hebben. "Mensen moeten dat zelf uitmaken, maar ik heb het daar moeilijk mee."

N-VA'er Johan Klaps merkt op dat ING nu misschien wel minder mensen te werk zal stellen, maar dat het er nog steeds "een hele hoop zijn". "Weet je wie geen jobs creëert? Zalando en bol.com (internetwinkels, nvdr.). Daar moeten we aan werken."

Herbekijk het volledige debat