De Kesel: "Ik had het niet verwacht, ben compleet verrast"

Aartsbisschop Jozef De Kesel reageert blij en verrast op zijn kardinaalschap. "Ik had het niet verwacht", zegt hij aan VRT Nieuws. De Kesel is net terug uit Monaco, waar hij het nieuws vernam via de media.

De Kesel was in Monaco voor de jaarlijkse bijeenkomst van de voorzitters van de bisschoppenconferenties van Europa. "We hadden donderdag, vrijdag en zaterdag vergaderd. Vanmorgen om 10.30 uur was er een eucharistieviering als besluit van onze vergadering. Daarna ben ik op de bus gestapt, want om 15 uur vertrok mijn vliegtuig al."

"Ik zit nog geen twee minuten op de bus en iemand komt mij zeggen dat men vernomen heeft via de media dat ik bij diegenen ben die de paus tot kardinaal gaat benoemen. Ik was compleet verrast. Ik wist helemaal van niets", zegt hij.

"Ik hoop dat de paus mij ook waardeert"

De aanstelling tot kardinaal komt erg snel, want De Kesel is nog geen jaar aartsbisschop. "Daarom had ik het zelf niet verwacht", zegt hij. "Ik weet ook niet hoe het komt. Als je dat wil weten, moet je het het aan de verantwoordelijken vragen."

Als kardinaal mag De Kesel deelnemen aan het conclaaf als er een nieuwe paus moet worden gekozen. Daarnaast betekent het ook meer verantwoordelijkheden in het bestuur. "Er wordt van de kardinalen gevraagd dat ze in de verschillende afdelingen van de Romeinse Curie een deeltje van het werk op zich nemen. Het is dus wel een beetje werk erbij."

Heeft zijn aanstelling te maken met het feit dat hij op dezelfde lijn zit als paus Franciscus? "Dat weet ik niet. Ik hoop dat ik op dezelfde lijn zit als hem, want ik heb veel achting voor paus Franciscus. Ik word daar echt door gesteund en bemoedigd. Maar ik weet niet waarom hij mij er ook bij genomen heeft. Ik hoop dat hij mij ook waardeert."