IS verloor "ruim kwart van grondgebied" in Syrië en Irak

De terreurgroep IS heeft sinds januari vorig jaar meer dan een kwart van het gebied dat ze ooit in handen had, verloren. Dat blijkt uit een nieuwe studie van IHS, een Brits bedrijf dat zich specialiseert in statistiek en analyse op het gebied van veiligheid en defensie, waarover BBC bericht.

Sinds januari 2015 is de terreurgroep 28 procent van haar grondgebied dat ze ooit in handen had, kwijtgeraakt. In de eerste negen maanden van dit jaar is de oppervlakte van het grondgebied dat ze in handen heeft van 78.000 naar 65.500 vierkante kilometer teruggebracht. 

De laatste drie maanden nemen de verliezen van de terreurgroep echter af. Zo heeft IS sinds juli slechts 2.800 vierkante kilometer verloren. Volgens IHS is dat in verband te brengen met het verminderde aantal luchtaanvallen die door Rusland worden uitgevoerd.

"In september zei de Russische president Poetin dat het Ruslands missie was om internationaal terrorisme en in het bijzonder de terreurgroep IS aan te vallen", aldus Alex Kokcharov, analist bij IHS. "Volgens onze data klopt dat niet. De prioriteit van Rusland is om militaire steun te geven aan de Syrische regering van Assad."

Hoewel IS dus minder gebied verliest, zijn de gebieden die heroverd worden wel van groot strategisch belang. Zo werd IS teruggedrongen van de Turkse grens, waardoor het bv. moeilijker wordt om nieuwe IS-strijders uit het buitenland te laten overkomen.

Een volgend belangrijk strategisch verlies zou de Iraakse stad Mosul zijn. Dat offensief zou later deze maand beginnen.

Meest gelezen