Matthew zwakt af maar zet Atlantische VS-kust onder water

Orkaan Matthew, die vooral in Haïti lelijk heeft huisgehouden, heeft inmiddels de VS verlaten en bevindt zich nu in volle Atlantische Oceaan. De orkaan is inmiddels afgezwakt tot een tropische cycloon, maar heeft delen van de Atlantische kust van de VS onder water gezet. In totaal heeft Matthew 14 mensenlevens geëist in de VS.

De autoriteiten van de staten Florida, Georgia, South Carolina en North Carolina hadden grote veiligheidsmaatregelen genomen in afwachting van de komst van Matthew. Zo werden twee miljoen mensen geëvacueerd. In Florida had men het over de "grootste evacuatie ooit".

Uiteindelijk bleek alles nog relatief goed mee te vallen, want Matthew volgde een oostelijker pad dan was voorspeld. De orkaan raasde vooral voor de zuidoostelijke kust van de VS en ging gisteren aan land in South Carolina.

In Florida kwamen zo'n 600.000 gezinnen zonder stroom te zitten, maar de gevreesde grote materiële schade door de stormwind bleef grotendeels uit. In totaal zijn in de Verenigde Staten 14 dodelijke slachtoffers gevallen, meestal omdat ze met hun voertuig door overstromingen werden verrast. In Fayetteville, in North Carolina, hebben de reddingsdiensten 600 mensen moeten redden die verrast waren door het snel stijgende water. De overstromingen zijn veroorzaakt door de extreem zware regenval die gepaard ging met Matthew.

De cycloon bevindt zich nu boven de Oceaan en trekt verder in noordoostelijke richting. Desondanks blijven de autoriteiten in North Carolina en Virginia waarschuwen voor "levensbedreigende overstromingen".

Matthew kost miljarden aan verzekeringsmaatschappijen

De verwoestingen door de orkaan Matthew in de Verenigde Staten kunnen de verzekeringssector miljarden kosten. De in risicoanalyse gespecialiseerde verzekeringsmaatschappij CoreLogic schat de verzekerde schade aan gebouwen op ongeveer 4 tot 6 miljard dollar (3,6 tot 5,4 miljard euro).

Katrina richtte in 2005 schade aan gebouwen aan voor een bedrag van 35 tot 40 miljard dollar. Orkaan Sandy kostte de verzekeringssector in 2012 op dat vlak 15 tot 20 miljard dollar.