N-VA-cijfers over middelen middenveld "uit verband gerukt"

Beweging.net is niet te spreken over het onderzoek van Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) naar de middelen die het middenveld krijgt van de Vlaamse overheid. "De uit verband gerukte cijfers dienen een onjuiste conclusie", klinkt het.

Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) sprak gisteren tegen dat de Vlaamse regering niet genoeg investeert in het middenveld. "In tijden dat de Vlaamse overheid twee miljard heeft bespaard, zijn de middelen die naar het middenveld gingen met honderd miljoen euro gestegen." Hij deed dat op basis van cijfers die hij zelf bij verschillende instanties had opgevraagd.

"De conclusie dat het middenveld niet moet besparen maar geld bijkrijgt, is onjuist", reageert beweging.net. "Dat vraagt om rechtzetting en een juiste kadering." Zo zou niemand kop noch staart krijgen aan de selectie van cijfers en organisaties. "De lijst van organisaties is bijzonder onvolledig en bijzonder selectief."

Van de wel opgenomen cijfers, betreurt beweging.net dat die grotendeels zorg- en welzijnsbudgetten zijn en geen subsidies. Ook de conclusie van Parys dat het middenveld 100 miljoen euro extra kreeg, gaat er bij beweging.net niet in. "Wanneer steeds meer ouderen thuis blijven wonen, mede op aangeven van de overheid, is het nodig dat de overheid extra investeert in welzijn en zorg. Zo bekeken is de conclusie van Parys wel erg verkeerd en uit zijn verband gerukt."

Het klopt volgens beweging.net ook niet dat sociale organisaties en verenigingen ontzien worden bij besparingen. De organisatie verwijst daarvoor naar de Barometer van de Verengingen die de Koning Boudewijnstichting jaarlijks laat maken. Daaruit blijkt dat verenigingen hun structurele subsidies van de overheid steeds meer zien afnemen. "‘Besparingen ontkennen is onzinnig. In de socio-culturele sector wordt de kaasschaafmethode al enkele jaren toegepast, tot 5% besparingen. Dat ontkennen, heeft geen zin. Al kan je met statistiek alles bewijzen, blijkt ook nu."