Paus gaat aartsbisschop De Kesel tot kardinaal benoemen

Paus Franciscus gaat aartsbisschop Jozef De Kesel tot kardinaal benoemen. Hij wordt een van de 17 nieuwe kardinalen die op 19 november worden aangesteld of "gecreëerd", zoals dat heet in het Vaticaan. De aartsbisschop van Mechelen-Brussel zal zo behoren tot de uitverkoren groep die de nieuwe paus mag kiezen.

Paus Franciscus houdt op 19 november een consistorie waarop hij 17 nieuwe kardinalen zal "creëren". Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt. 13 van de nieuwe kardinalen zijn jonger dan 80 jaar en zullen deel uitmaken van het conclaaf dat de nieuwe paus mag kiezen. Voor de vier kardinalen die ouder zijn dan 80, geldt dat niet.

Franciscus kiest opnieuw voor geestelijken van overal ter wereld: alle continenten zijn vertegenwoordigd. De paus wil op die manier "de universaliteit van de kerk" uitdrukken. De kardinalen komen uit elf landen. Er zijn vijf Europeanen bij. Drie van hen zijn jonger dan 80, onder wie Jozef De Kesel (69).

Op 20 november, tijdens een grote eucharistieviering ter afsluiting van het Heilige Jaar van de Barmhartigheid, zullen de nieuwe kardinalen mee voorgaan.

Top van de kerk

In een kardinaalscollege dat veel minder dan voorheen is samengesteld uit Europeanen, is het niet langer vanzelfsprekend dat de aartsbisschop van Mechelen-Brussel kardinaal wordt, vindt kerknet. De creatie van De Kesel gebeurt bovendien "behoorlijk snel", klinkt het.

De Kesel was "onder de emotie" toen hij het nieuws vernam, zegt zijn woordvoerder Tommy Scholtes, die zelf toch niet volkomen verrast was. "Kardinaal Danneels is al wat ouder en heeft dus niet meer het recht om te stemmen als er een conclaaf is. Terwijl het toch tamelijk normaal is dat België een stem heeft in een conclaaf."

De Kesel was vijf jaar lang bisschop van Brugge, voor hij in december vorig jaar aartsbisschop van Mechelen-Brussel werd, de hoogste geestelijke van ons land. Nu hij kardinaal wordt, behoort hij tot de top van de kerk.

Begin 2015 stelde paus Franciscus al eens 20 nieuwe kardinalen aan. Monseigneur Léonard, de voorganger van De Kesel, was daar toen niet bij. De paus zette toen al de toon voor een internationalisering van de kerk.