Regering Ethiopië roept noodtoestand uit

De regering van Ethiopië heeft de noodtoestand uitgeroepen na een week van protest. De maatregel wordt voor het eerst in 25 jaar toegepast en zal zes maanden duren.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Premier Hailemariam Desalegn kondigde het nieuws aan op de staatstelevisie. "De noodtoestand is uitgeroepen omdat de situatie een bedreiging vormde voor de bevolking van het land", zei hij.

De afgelopen week was erg onrustig in Ethiopië. Afgelopen zondag vielen er tientallen doden tijdens een feest dat uitmondde in een protest tegen de regering. De dagen daarop werd een tiental bedrijven verwoest.

Al maandenlang protesteren tegenstanders tegen de regering. Het protest is het felst in de regio Oromia. De Oromo en ook de Amhara zijn de grootste etnische groepen in Ethiopië, maar ze voelen zich gediscrimineerd ten opzichte van de Tigre, die ze ervan beschuldigen sleutelposten te bekleden in de regering, het gerecht en de veiligheidstroepen. Ze zijn ook boos omdat de staat zich grond wil toeëigenen om de hoofdstad Addis Abeba uit te breiden en zo ruimte te scheppen voor internationale bedrijven.

Vandaag hebben demonstranten in de hoofdstad wegen geblokkeerd om te voorkomen dat iemand de stad verlaat.