Sarkozy probeert zijn campagne weer op de rails te krijgen

Nicolas Sarkozy, oud-president van Frankrijk en één van de presidentskandidaten van rechts, heeft een forse toespraak gehouden op een meeting in Parijs. Hij probeert zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar weer op de rails te krijgen, nu blijkt dat hij in de peilingen achterop hinkt ten opzichte van Alain Juppé, zijn grote rivaal voor de kandidatuur voor Les Républicains.

"Als we het volk weer centraal stellen, zullen we winnen", sprak een zelfverzekerde Sarkozy zijn 6.000 toehoorders in de Parijse Zénith toe. Sarkozy zegt te spreken in naam van de zwijgende meerderheid en dat hij kandidaat is van de gewone Fransman, niet alleen van de elite.

In een poging zoveel mogelijk kiezers weg te houden van Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National stelt hij twee referenda in het vooruitzicht: één over beperking van de immigratie en één over de internering van mensen die als staatsgevaarlijk geboekstaafd staan bij de veiligheidsdiensten. "Ik wil de mening van de Fransen daarover, want het komt hen toe hierover te beslissen, en niemand anders."

De voorverkiezingen bij Les Républicains worden op 20 en 27 november plaats. Volgens de peilingen moet de 61-jarige Sarkozy het afleggen tegen de 71-jarige Alain Juppé, oud-premier, oud-minister en burgemeester van Bordeaux. Sarkozy heeft de laatste weken enige averij opgelopen nu documenten zijn opgedoken over de financiering van zijn kiescampagne in 2007 door het regime van de toenmalige Libische leider Moe'ammar al-Khadafi.

De eigenlijke presidentsverkiezingen in Frankrijk staan gepland voor 23 april en 7 mei volgend jaar.