Strijd om twee senaatszetels in Illinois is hevig en uniek

In de rubriek "Vlamingen in de VS" laten we Vlamingen aan het woord die in één van de staten van Amerika wonen. Zij beschrijven hoe ze de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 8 november ervaren. Vandaag: Illinois.

Aangezien Hillary Clinton in Chicago geboren en opgegroeid is, geniet ze hier duidelijk van een thuisvoordeel. Het is een beetje vergelijkbaar met president Obama, die hier na zijn studies een carrière opbouwde en Chicago ook als zijn "thuis" beschouwde.

Daarom zijn er hier nauwelijks reclamespots voor de presidentskandidaten te zien op tv of te horen op de lokale radiozenders. Elke cent die de Republikeinse partij hier zou aan spenderen, zou weggegooid geld zijn, dus dat gebeurt helemaal niet. En ik denk niet dat het grote publiek daar ontevreden over is.

Daarenboven is de stad meer dan 90% Democratisch, met de burgemeester (Rahm Emmanuel) en 49 van de 50 gemeenteraadsleden van de Democratische partij. Dat houdt dan ook in dat je hier geen (of nauwelijks eentje hier en daar) reclameborden voor Donald Trump zal zien in het stadsbeeld. Enkel zijn reusachtige Trump Tower in het centrum, met -typisch voor hem- zijn naam in enorm grote letters op de gevel.

Veel Sanders-jongeren staan nog niet volledig achter Clinton

Wat me hier vooral opvalt, in vergelijking met de vorige verkiezingen, is het gebrek aan enthousiasme bij de Democratische basis. Veel jongeren onder de 30 voelen geen speciale band met Hillary Clinton.

Is dit te wijten aan het grote verschil met Obama’s redenaarstalent en zijn warmere persoonlijkheid? Wie weet… In elk geval lijkt het er op dat veel jongeren, die vooral Bernie Sanders hadden gesteund in de voorverkiezingen, nog niet volledig achter Hillary Clinton staan.

Dit houdt niet in dat ze voor Trump gaan stemmen, maar het zou wel eens kunnen dat ze helemaal niet gaan stemmen. Er is hier immers geen stemplicht. De twee kandidaten voor de kleinere partijen (Libertairen en de Groene partij) lijken ook wel wat stemmen te sprokkelen, meer dan het geval was vier of acht jaar geleden.

Hevige strijd tussen twee andersvaliden

Maar dat wil niet zeggen dat er hier geen verkiezingsstrijd plaatsvindt. De strijd om een van de twee senaatszetels van Illinois is juist erg interessant en uniek: voor het eerst in de politieke geschiedenis van het land gaat het om een duel tussen twee andersvaliden.

De huidige zetelhouder, de Republikein Mark Kirk, die hoopt op een nieuwe ambtstermijn, had enkele jaren geleden een hersenbloeding, is gedeeltelijk verlamd en zit in een rolstoel.

Zijn Democratische tegenstandster is Tammy Duckworth, een voormalige helikopterpiloot die in de tweede Irak-oorlog beide benen verloor. In Thailand geboren, was Duckworth de eerste Aziatisch-Amerikaanse volksvertegenwoordiger in de States. Nu mikt ze dus hoger en beoogt ze de senaatszetel. De strijd is erg hevig en momenteel redelijk evenwichtig.