Tommelein: "Wie grondig renoveert, betaalt geen onroerende voorheffing"

Om de totaalrenovatie van huizen aan te moedigen voert Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) een fiscaal voordeel in. Wie zijn woning op meerder plaatsen isoleert en zo het energieverbruik onder een bepaalde grens krijgt, krijgt korting op de onroerende voorheffing. In sommige gevallen wordt die zelfs helemaal geschrapt. Om dakisolatie te stimuleren, verdwijnt dan weer de fiscale aftrek in 2017.

"We hebben in Vlaanderen 3 miljoen woningen", begon Tommelein zijn relaas in "De zevende dag". "De helft daarvan is ouder dan 40 jaar. Vandaag wordt er aan vernieuwbouw en isolatie gedaan in 0,7 procent van die woningen. Als we aan dat tempo verder blijven isoleren, dan krijgen we een probleem met onze energie."

Dakisolatie

In 2020 moeten alle daken alvast verplicht een minimum aan dakisolatie hebben. De Vlaamse regering bouwt daarom langzaam de financiële steun af. Terwijl men vandaag zowel een premie als een fiscaal voordeel krijgt wanneer men een dak laat isoleren door een aannemer, krijgt men in 2017 alleen nog de premies.

"De fiscale aftrek gecombineerd met premies, dat is een dubbele subsidiëring", verdedigt Tommelein. Of de Vlaamse regering de burger wel genoeg aanmoedigt door de fiscale aftrek te laten verdwijnen in 2017? "Wie voor eind december zijn bestelling plaatst en het volgend jaar uitvoert, krijgt nog altijd fiscale aftrek. De boodschap is dat men het nu moet doen. Het is overduidelijk: mensen die hun dak isoleren doen winst in hun factuur en krijgen premies. Als ze het vandaag nog doen, krijgen ze ook nog fiscale aftrek. Als je het nu dus niet doet, dan ben je niet goed bezig."

Totaalrenovatie

Ook voor totaalrenovaties neemt de regering maatregelen. "We gaan mensen die zo hun energiepeil verlagen tot een bepaald niveau, een verlaagde onroerende voorheffing geven. In sommige gevallen gaan we die zelfs helemaal afschaffen. Dat betekent dat je dan geen zogenoemde grondbelastingen voor je woning moet betalen. Als je de inspanningen levert om je energiepeil tot een bepaald niveau, tot E60 te herleiden, dan zul je zelfs in de volgende vijf jaar na de vernieuwbouw geen onroerende voorheffing betalen. Dat zijn onmiddellijke maatregelen die mensen onmiddellijk voelen."

Men wil dus de totaalrenovatie belonen, maar wil dat niet zeggen dat zij die in staat zijn om veel zaken in één keer te doen beloond worden in tegenstelling tot zij die maar één zaak kunnen uitvoeren? "We geven met de Vlaamse regering de mogelijkheden om de volgende drie jaar goedkoop of gratis te lenen zodat men verbouwingen kan doen", reageert Tommelein. Een argument dat het niet voor mensen is die minder mogelijkheden hebben, gaat dus niet op volgens Tommelein. "Trouwens, dakisolatie geeft een vermindering van 23 procent op je energiefactuur. Je zal het dus onmiddellijk voelen, elke maand op je energiefactuur. We kunnen blijven zeuren over onze hoge energiefacturen en niets doen. De beste investering is isoleren."