Uitspraken Trump blijven nazinderen: McCain en Rice zeggen steun op

Meer en meer Republikeinen keren presidentskandidaat Donald Trump de rug toe na de seksistische uitspraken die te horen zijn in een oud filmpje. Onder anderen ex-presidentskandidaat John McCain en gewezen minister Condoleezza Rice zeggen hun steun aan de kandidaat op. Trump zelf benadrukt "nooit te zullen opgeven".
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Het filmpje dat The Washington Post vrijdagavond op het internet gooide, blijft niet zonder gevolgen. In het fragment - dat al dateert uit 2005 - is te horen hoe Trump zegt dat "vrouwen je alles laten doen als je een ster bent". Hij benadrukt zelfs dat je "naar hun geslachtsdeel kan grijpen".

De uitspraken veroorzaken heel wat commotie in het land en dat op enkele weken van de verkiezingen. Gisteren lieten al verschillende Republikeinen verstaan geschokt te zijn door de uitspraken, maar nauwelijks iemand zegde zijn steun ook effectief op.

De Amerikaanse senator John McCain doet dat nu wel. Hij is ex-presidentskandidaat en nog steeds erg invloedrijk binnen de partij. "Ik wilde de kandidaat steunen die onze partij genomineerd heeft. Hij was niet mijn keuze, maar als voormalige genomineerde vond ik het belangrijk om te respecteren dat Donald Trump een meerderheid van de afgevaardigden won in overeenkomst met onze partijregels", klinkt het in een verklaring.

"Maar het gedrag van Donald Trump deze week, eindigend met de onthulling van zijn vernederende opmerkingen over vrouwen en het opscheppen over seksueel geweld, maken het onmogelijk om hem zelfs nog mijn voorwaardelijke steun te bieden voor zijn kandidatuur."

McCain zegt dat hij en zijn vrouw Cindy niet voor Trump zullen stemmen, maar ook niet voor diens concurrente Hillary Clinton. "We zullen de naam van een goede conservatieve Republikein opschrijven die de kwaliteiten heeft om president te worden."

"Genoeg!"

Een zelfde geluid is te horen bij voormalig Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. "Genoeg! Donald Trump mag geen president zijn. Hij zou zich moeten terugtrekken", zo schrijft ze op Facebook. "Als een Republikein hoop ik iemand te steunen die de waardigheid en de status heeft om te solliciteren voor het hoogste ambt van de grootste democratie op aarde."

Carly Fiorina, tot voor enkele maanden nog zelf kandidaat, zou Trump graag "een stap opzij zien zetten" ten voordele van zijn running mate Mike Pence. En ook John Kasick - eveneens voormalig kandidaat - en oud-gouverneur Arnold Schwarzenegger trekken hun steun voor de man in.

Trump "zal niet opgeven"

Trump zelf maakte intussen al duidelijk dat hij niet zal toegeven aan de druk om zijn kandidatuur op te geven. "De media en het establishment willen me zo graag uit de race", schrijft hij op Twitter. "Ik zal nooit uit de race stappen en zal nooit mijn supporters teleurstellen."

Komende nacht vindt het tweede debat tussen de twee presidentskandidaten plaats. Het debat is live te volgen op Canvas en deredactie.be.