110 werknemers Swissport Zaventem naar nieuw bedrijf

Swissport Cleaning, één van de bedrijven die op Brussels Airport instaan voor het schoonmaken van vliegtuigen, heeft zijn contract met Brussels Airlines verloren, zo is maandag bekendgemaakt op een ondernemingsraad. Swissport Cleaning schrapt hierdoor 110 van de 240 jobs. Die mensen zouden wel aan de slag kunnen bij een ander bedrijf, maar over de voorwaarden is er onzekerheid.

Vanaf 1 december zal Swissport Cleaning dus niet langer instaan voor het schoonmaken van de vliegtuigen van Brussels Airlines op de luchthaven van Zaventem. Dat nieuwe contract is door Brussels Airlines toegekend aan Mobility Masters, een ander bedrijf.

Daardoor zal Swissport 110 van de 240 banen op Zaventem schrappen. In een communiqué belooft Mobility Masters evenwel dat het al die mensen zal overnemen en dat dus niemand zijn baan zal verliezen. Zowat 90 mensen zouden de vliegtuigen blijven schoonmaken, voor de anderen wordt ander werk gezocht.

Swissport benadrukt dat schoonmaken niet tot de kerntaken behoort en dat andere contracten zoals de ground- en bagageafhandeling in Zaventem wel gewoon doorlopen. Swissport is bij het publiek vooral bekend van die activiteiten. Bovendien zegt Swissport dat het schoonmaakcontract voor Brussels Airlines verlieslatend is.

Banen behouden, wat met voorwaarden?

Gaan er dan geen banen verloren, toch zijn de vakbonden niet te spreken over de situatie. De bonden spreken over een "race to the bottom" met lagere prijzen en slechtere arbeidsvoorwaarden in een poging van bedrijven om elkaars contracten af te snoepen.  

Volgens Thierry Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB stond het contract tussen Swissport Cleaning en Brussels Airlines al geruime tijd ter discussie. Het personeel moest in het verleden al inleveren met extra flexibiliteit en tientallen ontslagen bij de bedienden.

De christelijke vakbond ACV Transcom heeft Swissport bewust de schoonmaakactiviteiten afgestoten. De bond eist dringend overleg met de federale regering. De bond heeft ook kritiek op het beleid bij Swissport in het algemeen en dan vooral op de behandeling van oudere en minder flexibel geachte werknemers.