"Bill Clinton heeft me verkracht, Hillary bedreigd"

Donald Trump heeft net voor het debat met zijn rivale Hillary Clinton enkele vrouwen ontmoet die allemaal zeggen te zijn verkracht of aangerand door Bill Clinton. De Republikeinse presidentskandidaat probeert zo de aandacht af te leiden van de uitgelekte video uit 2005 waarin hij seksistische uitspraken heeft gedaan.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Trump ligt al sinds vrijdag onder vuur nadat een video uit 2005 is uitgelekt waarin hij seksistische en grove uitspraken doet over vrouwen. Sindsdien hebben verschillende hooggeplaatste Republikeinen openlijk afstand van hem genomen. Sommige roepen zelfs op om niet voor het te stemmen en dat hij uit de race moet stappen.

Eerder vandaag pakte de rechtse Amerikaanse nieuwssite Breitbart uit met een interview met Juanita Broaddrick die vertelde dat ze in de jaren 70 verkracht is geweest door Bill Clinton en achteraf onder druk is gezet door Hillary. Het was niet voor het eerst dat ze Clinton daarvan beschuldigde. De feiten zouden zich hebben voorgedaan tijdens de verkiezingscampagne van Bill Clinton, toen hij gouverneur van Arkansas wilde worden (red. wat hij uiteindelijk ook geworden is). Bill werd vandaag nog op een verkiezingsbijeenkomst uitgescholden voor verkrachter.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Net voor het tweede presidentiële debat met Hillary Clinton verbaasde Trump vriend en vijand door samen met enkele vrouwen die aangegeven dat ze door Bill Clinton zijn verkracht of aangerand de pers te woord te staan. Onder wie ook de eerder genoemde Juanita Broaddrick. "Meneer Trump heeft misschien lelijke woorden gezegd, maar Bill Clinton heeft me verkracht en Hillary Clinton heeft me bedreigd", zegt Broaddrick. "Die zaken kun je niet met elkaar vergelijken."

De vrouwen -Juanita Broaddrick, Kathleen Willey en Paula Jones- zijn door Trump uitgenodigd om tijdens het debat plaats te nemen in de zaal. Een vierde vrouw, Kathy Shelton, schaarde zich achter Trump omdat Hillary Clinton, toen ze nog advocaat was, een man had verdedigd die Shelton had verkracht toen ze twaalf jaar oud was. Dat Clinton een verkrachter verdedigde, is volgens Shelton het bewijs dat ze verkrachting zou goedkeuren.

In een eerste reactie laat Hillary Clinton weten dat ze "niet verrast" is op de manier waarop Trump deze "race naar de grond" onderneemt. Ze noemt het voorts "een stunt".