"Een festival als dit overdoen lijkt mij zeer ondenkbaar"

Bob Dylan, Paul McCartney, Neil Young, The Rolling Stones, Roger Waters en The Who. Het is een indrukwekkend lijstje en ze waren afgelopen weekend allemaal te zien op Desert Trip, een festival in Californië. "Dit nog eens overdoen lijkt mij zeer ondenkbaar."
Paul McCartney en Neil Young

Het werd begin dit jaar al aangekondigd als "megafestival", maar afgelopen weekend was het eindelijk zover. Zowel vrijdag, zaterdag als zondag stonden op het terrein van Coachella twee kleppers van formaat klaar om de aanwezige fans te vermaken.

"Het was een geweldige beleving", zegt Mark Coenen in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij was er afgelopen weekend bij voor De Morgen. "Ik was er zeker niet een van de oudsten. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers lag op 51. Het waren vooral blanke mannen die geld genoeg hadden om er naartoe te komen. Het was dan ook geen goedkoop ding." Een kaartje voor drie dagen kostte zo maar even tussen de 350 en de 1.400 euro.

The Rolling Stones

Maar uniek was het zonder twijfel. "Dit is nog nooit gebeurd en ik denk niet dat het ooit nog zal plaatsvinden in deze vorm", zegt Coenen. "De boekhouders zullen na dit weekend wellicht merken dat ze misschien toch iets in deze trend moeten doen volgend jaar, maar ik acht het bijzonder ondenkbaar dat ze deze zes groepen ooit nog eens zullen samen krijgen."

The Who

"Het is moeilijk om er één naam uit te pikken die het beste was", benadrukt de man. "Persoonlijk ben ik zeer grote fan van Neil Young en die vond ik ook ongelofelijk goed. The Who vond ik verbazend sterk, aangezien ik daar eigenlijk niet veel van had verwacht. The Rolling Stones waren zoals altijd interessant, met de fantastische stem van Mick Jagger. Paul McCarney was dan weer de populairste, dat voelde je op de weide. Bob Dylan heeft geen woord gezegd tijdens zijn set, wat toch niet echt gebruikelijk is. Hij was blijkbaar lastig omdat hij moest optreden voor The Stones. Hij vond dat het omgekeerd moest. Je merkt het, zelfs op dat niveau spelen zulke zaken mee."