"Geen wit en geel, en geen té hoge hakken in de koffer van Mathilde"

Koning Filip en koningin Mathilde zijn naar Japan gereisd voor een vijfdaags staatsbezoek. Wie Japan zegt, moet zich aan een strikt protocol houden en de traditionele gebruiken door en door kennen. Zo heeft ontwerper Edouard Vermeulen van Natan zich alvast moeten aanpassen. "Geen witte of gele ensembles voor Mathilde, en geen té hoge hakken", vertelt hij.

Vermeulen ontwierp de eerste jurk die Mathilde op staatsbezoek droeg: de rood-roze outfit met rode riem waarmee ze het vliegtuig opstapte richting Japan. En er volgen nog meer ensembles van Belgische ontwerpers -zoals Ann Demeulemeester en Bernard Depoorter- tijdens de reis waarin het koningspaar op een week tijd vijf Japanse steden aandoet.

Vermeulen moest zich wel aan een aantal regels houden voor de kleding van de koningin. "Geen gele en geen witte ensembles", legt Vermeulen uit. Wit is immers de rouwkleur in Japan, geel is dan weer een heilig kleur en de kleur van de keizer (Akihito). 

Wat er ook niet in de koffer mocht? "Té hoge hakken", verklapt de ontwerper van Natan. "Japanners zijn kleine mensen en het contrast met de koningin zou groot zijn." Mathilde meet ongeveer 1,75m en is tegenover de gemiddelde Japanner al vrij groot. De koningin moet tijdens het bezoek ook meermaals buigen, zo wil de Japanse traditie uit respect, en dat is geen sinecure met stiletto's (zie foto vorig bezoek van het koningspaar in 2012).

"Toilet en gordijnen om zich om te kleden"

Mathilde wisselde op het vliegtuig naar Japan ook van kledij. Ze stapte het vliegtuig op in een rood-roze creatie van Natan en stapte uit in een blauw-grijze creatie (foto) van Esmeralda Ammoun, een ontwerpster uit Kraainem met Libanese roots. Ammoun werkte eerder al ontwerpen uit voor de koningin, onder meer tijdens het bezoek van de Jordaanse koningin Rania aan ons land (zie foto helemaal onderaan). Opvallend aan de ontwerpster is dat ze zelf naait. "De jurk die Mathilde draagt, is dus ambachtelijk", geeft Vermeulen mee over zijn collega.

Het koningspaar maakte de 16 uur durende vlucht trouwens met een A321, een airbus of een gewoon vliegtuig zonder veel franjes. Waar heeft de koningin dan andere kleren aangetrokken? "Het vliegtuig heeft zeker niets weg van een Air Force One (het vliegtuig van de Amerikaanse president met vergaderzaal, operatiekamer en privévertrek, red.)", laat het Paleis weten. "Er is niets speciaals voorzien. De koningin had enkel een toilet en gordijnen om zich af te zonderen."