"Vice news tonight" doet het zonder nieuwsanker

"Vice news tonight", vanaf vanavond op HBO te zien, wil het concept van het journaal in de VS opnieuw uitvinden en kiest resoluut voor een uitzending zonder nieuwsanker. Het wordt volgens Vice "journalistiek zonder make-up".
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Geen ankers in "Vice news tonight" (foto: A. Cooper (CNN) en M. Raddatz (ABC))

De VS heeft een lange traditie van (laatavond)journaals, onder meer op NBC, ABC en CBS. HBO en Vice pakken nu ook uit met een avondnieuwsuitzending, maar ze doen dat op hun eigen manier.

De instructies van Shane Smith (CEO van Vice) waren duidelijk, zegt Josh Tyrangiel, producer van "Vice news tonight" aan The Daily Beast. "Laat ons het journaal heruitvinden, met een schone lei beginnen." Het vertrekpunt was dat mensen heel de dag het nieuws al op verschillende manieren gevolgd hebben. "Hoe voeg je hier nog iets aan toe? Hoe informeer je hen en hoe breng je nog toegevoegde waarde? Wij denken dat we het publiek een verrassings- of een verleidingselement moeten bieden", zegt Josh Tyrangiel.

Dat verrassings- of verleidingselement zal alvast niet van het nieuwsanker komen, want "Vice news tonight" doet het zonder een vertrouwde gastheer of gastvrouw. Het wordt "journalistiek zonder make-up", "de waarheid zonder talking heads", klinkt het. "Je kunt geen enkele persoon vinden die een meerderheid van de Amerikanen genoeg kan vertrouwen om achter zo'n desk te zetten en de barometer van de waarheid te zijn. Daarbij komt ook dat een anker erg duur is, niet dat we het ons niet kunnen veroorloven, maar wij geloven dat we ons geld moeten besteden aan het verzamelen van verhalen en dat we met dat budget onze mensen naar uithoeken van de wereld moeten sturen."

"Vice news tonight" zal elke dag een halfuur nieuws en duiding brengen. Voice-overs zullen verschillende items aan elkaar praten. Vice News bereikt via YouTube al meer dan 2 miljoen gebruikers met zijn reportages. HBO heeft al 240 afleveringen besteld.