Almaci: “We schieten niet om te schieten"

Bij de peiling van de VRT en De Standaard heeft oppositiepartij Groen de grootste winst geboekt: de partij gaat er bijna 5 procent op vooruit, ten opzichte van de laatste federale verkiezingen, tot 13,3 procent. Dat is meteen het beste resultaat ooit in een peiling voor Groen. Partijvoorzitter Meyrem Almaci reageert opgetogen: “Het toont aan dat Groen impact heeft en dat heel veel mensen echt geloven dat het ook anders kan.”
Foto Kurt bvba

Bij de vorige federale verkiezingen haalde Groen 8,5 procent van de stemmen; in onze nieuwe politieke peiling gaat de oppositiepartij er fors op vooruit en zit ze op 13,3 procent. Daarmee boekt de partij de grootste winst van alle partijen. Al blijft ze kleiner dan regeringspartijen N-VA, CD&V, Open VLD en oppositiepartij SP.A die een kleine winst boekt. “Dit is en blijft een peiling”, reageerde Groen-voorzitter Meyrem Almaci verheugd in “De ochtend” op Radio 1. “Maar het is natuurlijk een hele mooie opsteker.”

"Alternatieve recepten"

Almaci meent dat  het succes van haar partij te danken is aan de “alternatieve recepten” die Groen de afgelopen jaren op tafel heeft gelegd, zoals de alternatieve begrotingen. “We schieten niet om te schieten”, zegt Almaci over die tactiek. “We zien dat heel veel mensen, samen met ons, vinden dat het anders kan en moet. In de peiling zien we dat dit ons de wind in de zeilen geeft.”

“De neoliberale recepten van de regering niet werken”, sneerde Almaci vanochtend naar de regeringspartijen. “Die recepten zijn fundamenteel fout en zolang men dat niet inziet, zal de bevolking zijn ongenoegen laten blijken (...) Keer op keer komen er grotere begrotingstekorten en men komt er zelfs niet meer uit”, verwees ze naar het begrotingsconclaaf dat vanochtend zonder resultaat uiteen is gegaan. Wat als de regering morgen geen begroting kan voorleggen? "Dat betekent dan dat deze meerderheid geen poot meer heeft om op te staan", omdat ze volgens Almaci haar verkiezingsbeloften om jobs te creëren en een begrotingsoverschot te hebben niet heeft kunnen waarmaken.

"Liever een sterk team"

Ondanks het goede resultaat valt het op dat er geen Groen-politici in de top-10 van populairste politici staan. Is dat geen probleem? Volgens Almaci niet. “Liever een heel sterk team dat erop vooruitgaat, dan één iemand die eenzaam in de top-10 zit en een partij die achterblijft. Dan weet ik wel wat te kiezen.” Daarnaast houdt Almaci vast dat Groen heus wel sterke figuren heeft. “Niemand kan ontkennen Kristof Calvo het gezicht is van de oppositie in het federaal parlement”, gaf Almaci als voorbeeld.