Arresteren zonder aanhoudingsbevel? 2 op de 3 Vlamingen zijn voor

64 procent van de Vlamingen vindt dat de politie terreurverdachten mag arresteren zonder aanhoudingsbevel van een onderzoeksrechter. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van de VRT en De Standaard. 17 procent is van mening dat het belijden van de islam maar beter verboden wordt.

In de peiling werden ook een aantal stellingen voorgelegd over de islam en over terrorisme, bijvoorbeeld de vraag of de politie terreurverdachten zonder tussenkomst van een onderzoeksrechter mag aanhouden.

Dat idee staat in het veiligheidsplan van de N-VA, maar werd afgeschoten door de coalitiepartners, wegens te verregaand. En ook bij het gerecht is er weinig enthousiasme voor een dergelijke maatregel. Bij de Vlaming wordt het voorstel wel goed ontvangen, zo blijkt. 64 procent is voor, 26 procent is tegen. Het meest pro zijn de kiezers van N-VA en Vlaams Belang.

17 procent wil islam verbieden

Een andere stelling luidt: "Het belijden van de islam moet in België verboden worden. " 17 procent, dus bijna twee Vlamingen op de tien, is het daarmee eens. Bij 55-plussers, arbeiders en lager opgeleiden liggen de cijfers het hoogst. Politiek gezien vinden we de voorstanders vooral -en dat zal niet verbazen- bij Vlaams Belang (43 procent van de kiezers vindt het een goed idee).

Anderzijds is 50 procent van de ondervraagden het eens met de stelling dat moslim-migranten ook een verrijking zijn voor onze maatschappij. 27 procent is het daar niet mee eens, de anderen spreken zich er niet over uit. Groen (71 procent) en CD&V (60 procent) scoren hier het hoogst.

Tot slot de overige twee stellingen. 91 procent is het eens met de stelling dat het openlijk uiten van sympathie voor terroristen streng moet worden bestraft. En 67 procent heeft er geen problemen mee om in een winkel bediend te worden door een moslima met hoofddoek.