Belgische vorstenpaar aangekomen in Tokio voor staatsbezoek

Koning Filip en koningin Mathilde zijn aangekomen in de Japanse hoofdstad Tokio voor een staatsbezoek. Dat staat in het teken van 150 jaar diplomatieke banden tussen Japan en België. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) kan door de begrotingsbesprekingen pas ten vroegste woensdag naar Tokio afzakken.

Het vorstenpaar heeft een reis van vijftien uur achter de rug. Na tussenlandingen in Jekaterinenburg (Rusland) en Ulaanbaatar (Mongolië) landde hun vliegtuig maandagmorgen om acht uur lokale tijd in Tokio.

De komende dagen hebben de koning en de koningin een druk programma af te werken. Ze worden ontvangen door de keizer - met wie het Belgische koningshuis goede banden heeft - en door premier Shinzo Abe.

In het kader van het staatsbezoek zijn ook heel wat bedrijfsleiders naar Japan afgereisd. Japan blijft dan ook een van de belangrijkste handelspartners van ons land. Samen met de deelstaten zijn heel wat activiteiten op touw gezet die de economische banden nog kunnen versterken. Ook de academische relaties tussen beide landen krijgen bijzondere aandacht tijdens het staatsbezoek.

Op de eerste dag van hun verblijf in Japan maakten de koning en de koningin tijd voor cultuur. Ze brachten in Tokio een bezoek aan het Nezu-schrijn, een heiligdom van het shintoïsme, de religie die een grote invloed uitoefende op de Japanse cultuur. Maandagavond was het vorstenpaar te gast op een receptie voor de Belgische gemeenschap, georganiseerd door de Belgische ambassade in Tokio.

In alle discretie ontvingen Filip en Mathilde ook een Japans slachtoffer en Japanse nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem. Het gaat om de Japanse weduwe van een Belgische slachtoffer en haar twee kinderen, en om een Japans koppel van wie de man gewond raakte bij de terreuraanslagen.

Intussen is hier en daar wel de vraag gerezen of de koning tijdens het staatsbezoek politiek gedekt is. Door de moeizame begrotingsbesprekingen is immers nog altijd geen lid van de federale regering aanwezig in Tokio. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is voorlopig verhinderd en zal wellicht pas woensdag aankomen.

Het staatsbezoek zelf is wel goedgekeurd door de regering en ook alle toespraken van de koning zijn nagelezen en goedgekeurd door minister Reynders. Daarmee zou het staatsbezoek volledig politiek gedekt zijn.

Bovendien zou Reynders minister van Staat Willy Claes (sp.a) gevraag hebben om hem tot aan zijn aankomst te vertegenwoordigen. Claes is sowieso mee op staatsbezoek als lid van de academische delegatie. Hij is immers voorzitter van de associatie universiteit-hogescholen Limburg.