De Wever: “Het zijn niet de tussensprintjes die tellen”

N-VA-voorzitter Bart De Wever is blij dat zijn partij in de peiling van de VRT en De Standaard minder verliest dan bij de vorige peiling. Dat is ook een opsteker voor de hele regering, zegt hij. “De resultaten zijn hoopgevend, want we moeten nog heel veel maatregelen nemen.” CD&V-voorzitter Wouter Beke, die zijn partij partij ziet zakken, ziet geen reden om de koers van zijn partij aan te passen.

De regeringspartijen boeken samen 8,3 procent verlies in de politieke peiling van de VRT en De Standaard, maar ze houden wel relatief stand. Zowel N-VA-voorzitter Bart De Wever als CD&V-voorzitter Wouter Beke ziet in de resultaten geen reden in om van de huidige regeringskoers af te wijken.

“Het is normaal dat mensen even moeten slikken als je grote hervormingen doet om sociaal-economisch herstel te bewerkstelligen”, zegt Bart De Wever in een reactie aan VRT Nieuws. “Maar je moet dit volhouden, zeker niet versagen, daarom komt de peiling wel gelegen omdat je op het einde een palmares moet kunnen voorleggen. Het zijn niet de tussensprintjes die tellen.” CD&V-voorzitter Wouter Beke is dezelfde mening toegedaan. “We zitten niet in verkiezingsmodus, we zijn nu bezig met hervormingen om toekomst veilig te stellen.”

Tegenover de vorige peiling, in maart, gaat de N-VA er een half procentje op vooruit. Deze bescheiden winst noemt De Wever hoopgevend, “want we moeten nog heel veel maatregelen nemen”. “Ik hoop dat deze peiling, die niet zo slecht is voor de coalitie, iedereen kan inspireren om door te zetten met de hervormingen en saneringen want ze moeten gebeuren, ook al zijn ze niet altijd populair.”

"Geen koerswijziging"

In tegenstelling tot de N-VA staat CD&V op verlies: de christendemocraten verliezen 2,3 procent tegenover de vorige peiling. Terwijl de partij zich als het sociale gezicht van de regering probeert te profiteren, verliest CD&V nu op de linkerflank: aan Groen, dat fors groeit, en aan SP.A.

"Het is normaal dat, op het moment dat je moeilijke maatregelen neemt om de toekomst te verzekeren, de oppositie daar garen bij spint", reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke. Die zegt dat zijn partij daarom niet verder naar links zal opschuiven. "Het is nooit verstandig om op basis van een tussentijdse peiling je fundamentele koers te wijzigen", besluit Beke. Integendeel, "het zet mij aan tot vastberadenheid om verder te werken op wat voor ons cruciaal is - werkgelegenheid en de toekomst verzekeren van de sociale zekerheid".