Eerste winnaar "Canvascollectie" krijgt eigen tentoonstelling in M HKA

Michèle Matyn, de winnaar van de eerste "Canvascollectie" in 2008, krijgt een eigen tentoonstelling in het M HKA. Vanaf donderdag zijn in het Antwerpse museum foto's en beelden van de vrouw te bewonderen. De tentoonstelling loopt tot 5 februari volgend jaar.

De tentoonstelling - die de naam "Ademgaten" meekrijgt - is ontstaan na enkele reizen die de vrouw maakte naar onder mee Frankrijk, Noord-Ossetië en China. Ze produceerde een reeks nieuwe foto's en beelden rond natuurlijke vormen die ze daar ontdekte en die doen denken aan menselijke of dierlijke ademhalingssystemen.

Het is niet de eerste keer dat Matyn zich baseert op reizen. Met haar werk verkent ze vaak de manieren waarop mythen en folklore ontstaan in een samenleving. Iets wat volgens haar vaak komt door "onze perceptie van en interactie met de natuur".

"Ik wil mijn beelden van de muur krijgen, zodat het bijna levende personages worden", zegt ze in een persbericht. "Het zijn een soort getuigen van bijzondere reizen, verweven met mythen en persoonlijke ervaringen. Op een intuïtieve manier komen al die verschillende indrukken en werelden samen, waardoor de verhalen zichzelf schrijven."

"Canvascollectie"

De tentoonstelling in het M HKA is de grootste solotentoonstelling van de kunstenaar tot nog toe. In 2008 won ze de eerste editie van de "Canvascollectie", een programma waarbij kunstenaars gemotiveerd werden om hun werk te tonen aan experts. De reportage uit "Het Journaal" van toen, kunt u hieronder herbekijken.