Facebook weigert foto brandwondenpatiënt: "Ongewenst lichaamstype"

Facebook heeft een advertentie van de Nederlandse Brandwondenstichting een tijdje afgekeurd. Reden? Op de foto was een vrouw met brandwonden te zien, iets wat Facebook "een ongewenst lichaamstype" noemde. De sociaalnetwerksite benadrukt dat het om een fout ging en heeft ze ondertussen rechtgezet.

Grote verontwaardiging, vorige week bij de Nederlandse Brandwondenstichting. Een advertentie van hen waarop een vrouw met brandwonden te zien is, werd namelijk geweigerd door de sociaalnetwerksite. "De advertentie bevat afbeeldingen die een lichaamstype als perfect of ongewenst weergeven", stond op het scherm te lezen.

De stichting contacteerde vol ongeloof de website, maar toen ze vanochtend nog geen antwoord hadden, besloten ze een open brief op Facebook zelf te plaatsen. "Is jullie algoritme in de war of zijn we in een tijdperk beland waarin mensen met brandwonden worden gediscrimineerd door een wiskundig model", vroeg een medewerker zich luidop af. "Kim (het meisje op de foto, nvdr.) was 8 jaar toen een fles brandgel ontplofte. Haar lichaam verbrandde voor 47 procent. Maanden lag ze in het brandwondencentrum. Ze heeft zo lang in bed gelegen dat ze opnieuw moest leren lopen. Hoe kunnen jullie dit als "ongewenst lichaamstype" bestempelen?"

De brief maakte in Nederland heel wat los en werd opgepikt in de media. Facebook liet daarop weten dat het de zaak zou onderzoeken. Vanavond kwam de sociaalnetwerksite met een verklaring. Na onderzoek is gebleken dat de advertentie ten onrechte niet is geplaatst, zo klonk het. "We hebben al contact gehad met de Brandwondenstichting. We hebben gezegd dat het heel vervelend is wat er is gebeurd."

Facebook heeft de advertentie ondertussen alsnog geplaatst.