Honderden taxichauffeurs blokkeren toegang tot luchthaven Lissabon

In de Portugese hoofdstad Lissabon hebben honderden misnoegde taxichauffeurs de toegang naar de luchthaven geblokkeerd uit protest tegen de legalisering van de alternatieve taxidienst Uber en diens Spaanse concurrent Cabify. Door hun actie moesten talloze reizigers te voet met hun koffers naar de luchthaven. Het kwam ook tot rellen, daarbij vielen verscheidene gewonden.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De twee sectororganisaties hadden opgeroepen tot een dag van protest tegen de taxi-apps. Ze hadden daarbij gehoopt op een opkomst van zo'n 6.000 taxi's - ongeveer de helft van het totaal aantal taxichauffeurs in Portugal - maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met enkele honderden actievoerders.

De oproerpolitie was massaal aanwezig. Hier en daar waren er ook schermutselingen doordat de officiële taxichauffeurs andere aanwezigen uitdaagden omdat die volgens hen voor Uber werken. Bij die opstootjes vielen verscheidene gewonden. Toen een auto vernield werd, werden zeker twee taxichauffeurs in de boeien geslagen. Daarop weigerden de actievoerders de weg vrij te maken. Van het oorspronkelijke plan om nog naar het Portugese parlement te trekken, kwam uiteindelijk niets meer in huis.

De regering van de socialist Antonio Costa werkt momenteel een regelgeving uit om de activiteiten van de taxi-apps te regulariseren. Ze wil onder meer chauffeurs verplichten tot 30 uur opleiding, het taxivoertuig zou maximaal acht jaar oud mogen zijn. De taxisector wil niet van een legalisering weten en vraagt gelijke regels voor iedereen. Officiële taxichauffeurs in Portugal moeten 150 uur opleiding volgen en zijn onderhevig aan hogere belastingen.

Vertegenwoordigers van de taxisector hadden vanmiddag een gesprek met enkele vertegenwoordigers van het ministerie van Transport maar het kwam niet tot een vergelijk. De actievoerders hebben al aangekondigd dat ze alvast morgen ook enkele wegen zullen blokkeren.

De actie vandaag was al de tweede in zes maanden tijd in Lissabon.

AFP or licensors