In Duitsland opgepakte Syriër heeft "mogelijk" een link met IS

De 22-jarige Syriër die afgelopen nacht in Duitsland is opgepakt, heeft "mogelijk" een link met IS en koesterde wel degelijk plannen om een aanslag te plegen. Dat bevestigt de Duitse overheid. De Syrische vluchteling werd opgepakt na een klopjacht die 48 uur duurde. In zijn woning waren zaterdag explosieven aangetroffen. Een vermoedelijke medeplichtige is in voorlopige hechtenis genomen.

"Moe maar vol van vreugde: we hebben de terreurverdachte afgelopen nacht in Leipzig (in de oostelijke deelstaat Saksen, nvdr.) opgepakt", tweette de Duitse politie afgelopen nacht.

De man werd kort na middernacht opgepakt in Leipzig, op zo'n 80 kilometer van Chemnitz. Hij had in het station van Leipzig drie landgenoten benaderd en gevraagd of hij bij hen onderdak kon krijgen. Maar het drietal herkende de man op de foto's die de politie online en via de sociale media had verspreid.

Op hun appartement aangekomen, bonden twee van hen de man vast. De derde nam een foto met zijn gsm en trok ermee naar het lokale politiekantoor. De namen van de drie mannen werden niet bekendgemaakt. Als er inderdaad een link is met IS, verkeren zij in gevaar, aldus de politie.

Grote politieactie afgelopen weekend

De politie was al sinds zaterdag naar de Syriër aan het zoeken. De man was aan de politie kunnen ontsnappen toen die een inval in zijn woning in Chemnitz aan het voorbereiden was. Volgens Der Spiegel zou de politie nog vergeefs een waarschuwingsschot hebben gelost, maar kon hij toch ontsnappen.

In zijn woning werden wel een paar honderd gram springstof aangetroffen, voldoende om aanzienlijke schade aan te richten. De explosieven werden bij een gecontroleerde actie geneutraliseerd.

Verdachte geïnspireerd door IS

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zei vandaag dat de man wel degelijk van plan was om aanslagen te plegen. "Op basis van wat we nu weten, zijn de voorbereidingen gelijkaardig aan die voor de aanslagen in Parijs en Brussel", klinkt het in verklaring.

Volgens het hoofd van de politie in Saksen werd de 22-jarige verdachte hoogstwaarschijnlijk geïnspireerd door IS. "De modus operandi en het gedrag van de verdachte wijzen op een IS-context", aldus Jörg Michaelis. Nog volgens Michaelis had de Syriër op het internet informatie opgezocht over het maken van een bom en had hij daarvoor ook de nodige materialen gekocht. Analyse van de springstof die in het appartement van de man gevonden was, toont aan dat het gaat om TATP, een springstof die eerder al gebruikt werd door IS bij de aanslagen in Parijs en Brussel.

De federale openbare aanklagers die het onderzoek intussen hebben overgenomen, lieten vandaag in een verklaring weten dat er momenteel geen aanwijzingen zijn dat de verdachte al een doelwit voor de aanslag had gekozen.

Vermoedelijke medeplichtige opgepakt

Een andere man die eveneens tijdens het weekend was opgepakt in het station van Chemnitz is intussen in voorlopige hechtenis geplaatst. Het gaat om een 33-jarige Syrische vluchteling in wiens huurappartement de hoofdverdachte de explosieven had verborgen.

Het parket van Dresden heeft een arrestatiebevel tegen man uitgevaardigd wegens hulp bij de voorbereiding van een "zware, staatsgevaarlijke gewelddaad".

Tip veiligheidsdiensten

De politieactie van zaterdag volgde op een tip van de Duitse veiligheidsdiensten dat de man mogelijk een aanslag aan het plannen was. De Syriër stond al langer op de radar van de veiligheidsdiensten, hoe lang is niet duidelijk. De Duitse politie heeft ook nog geen commentaar gegeven over een mogelijk motief.

De man was al sinds vorig jaar in Duitsland en was een erkend vluchteling.