Kloof tussen Trump en zijn "running mate" Pence groeit

De Amerikaanse media maken steeds meer melding van spanningen tussen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en zijn kandidaat-vicepresident Mike Pence. De voorbije maanden zijn Trump en Pence het wel eerder oneens gebleken. Dat het Trump-kamp met klem ontkent dat Pence wil opstappen, is een teken aan de wand.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De relatie tussen Trump en Pence bereikte de voorbije dagen een dieptepunt. Zo was Pence duidelijk geërgerd door de opmerkingen van Trump hoe hij bijna alle vrouwen kon krijgen omdat hij beroemd was. "Als  echtgenoot en als vader voel ik mij geschoffeerd door de woorden en daden van Donald Trump... Ik kan mij niet vinden in zijn opmerkingen en kan ze niet verdedigen", klonk het bij de gouverneur van Indiana.

Een totaal andere breuklijn kwam aan de oppervlakte tijdens het debat vannacht tussen Trump en zijn Democratische rivale Hillary Clinton. Trump veegde toen een eerdere uitspraak van zijn "running mate" Mike Pence van tafel dat de "VS bereid zou moeten zijn om militaire doelwitten van het Assad-regime in Syrië aan te vallen als de Russische agressie in dat land voortduurt".

Trump wees dat idee op een strenge toon van de hand: "Hij (Pence) en ik hebben daar niet over gesproken en ik ben het er niet mee eens". Nu gebeurt het wel vaker dat presidentskandidaten en hun running mate het niet helemaal eens zijn, maar het is erg uitzonderlijk dat die elkaar zo duidelijk tegenspreken.

Meteen gonsde het in de Amerikaanse media van geruchten als zou Mike Pence het beu zijn en zou opstappen, maar dat wordt nu door hemzelf tegengesproken. Op Twitter feliciteerde hij Trump wegens diens "overwinning in het debat". Zo'n vaart zal het dus wel niet lopen, maar dat de campagnestaf van Trump meteen kwam mededelen dat Pence nooit overwogen heeft om op te stappen, is ook een teken aan de wand.

Mikt Pence op 2020?

De tot voor kort vrij onbekende Mike Pence is gouverneur van de kleine staat Indiana in de Midwest en heeft een reputatie als conservatief en erg religieus. Dat maakt hem tot een aanvaardbaar figuur voor de meeste Republikeinen en het is wellicht ook daarom dat Donald Trump Pence uitkoos om zijn kandidaat voor het vicepresidentschap te worden.

Pence deed het niet slecht in het debat tegen Tim Kaine, de running mate van Hillary Clinton en dat is een aantal Republikeinen bijgebleven in deze woelige tijden.

Zo ver zelfs dat binnen de partij stemmen opgaan om Pence naar voor te schuiven bij de volgende presidentsverkiezingen in 2020, iets wat in feite inhoudt dat Donald Trump de komende verkiezingen zal verliezen. Volgens een poll van nieuwsmedium Politico zou Pence zelfs bij de Republikeinen  de meest populaire kandidaat voor 2020 zijn  en krijgt hij de steun van 22% van de ondervraagde Republikeinen tegenover slechts 13% voor huidig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan en Donald Trump zelf.

Het is natuurlijk nog ver tot 2020, maar wellicht verklaart één en ander waarom Mike Pence zijn kruit droog wil houden door enerzijds afstand te nemen van de "aangebrande" Trump, maar anderzijds ook geen bruggen wil opblazen.