Maggie De Block blijft onbedreigd de nummer één

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) vergroot haar voorsprong als populairste politicus van Vlaanderen. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van de VRT en De Standaard. CD&V-vicepremier Kris Peeters en N-VA-voorzitter Bart De Wever vervolledigen de top 3.

Maggie De Block is intussen al enkele jaren de populairste politica van het land en dat blijft zo. De Open VLD-minister is de enige van wie het kiespotentieel boven de helft stijgt. Maar liefst 55 procent van de Vlamingen kan zich voorstellen voor haar te stemmen. Nochtans (of misschien net daarom) werkt ze als minister van Volksgezondheid vooral in de luwte. De Block scoort hoog bij de kiezers van zowat alle partijen.

Het verschil met de anderen is groot. CD&V-boegbeeld Kris Peeters blijft op plaats 2 met 42 procent, een lichte daling. Bart De Wever stijgt een plaatsje en springt over premier Michel naar de derde plek. Hilde Crevits (CD&V) behoudt haar vijfde plaats in de lijst.

Rutten en De Croo maken sprong voorwaarts

Twee Open VLD-politici zijn de grootste stijgers. Alexander De Croo gaat van plaats negen naar zes. Zijn voorzitter Gwendolyn Rutten stijgt van 14 naar 8. Dat goede persoonlijke resultaat van de kopstukken straalt echter niet af op het resultaat van de partij in de algemene peiling.

SP.A doet het beter in de peiling, maar blinkt uit door afwezigheid in de top 10 van populairste politici. De eerste SP.A'er in de lijst is oud-voorzitter Bruno Tobback op de 15e plaats, voorzitter Crombez staat 18e. Kamerfractieleider Meryame Kitir (voor de eerste keer opgenomen in de lijst) komt na een bewogen periode binnen op de 24e plaats. Eerste groene is partijvoorzitter Meyrem Almaci op de 17e plaats.

Premier Michel doet het dus zoals eerder vermeld erg goed in de lijst, zijn Vlaamse tegenhanger Geert Bourgeois (N-VA) heeft het moeilijker. De minister-president zakt drie plaatsen, van 10 naar 13. Crevits is nu de enige vertegenwoordiger van de Vlaamse regering die de top 10 haalt, want die bestaat vooral uit federale ministers en partijvoorzitters.

Interactieve grafiek:

Deze interactieve grafiek laadt door een technisch probleem niet in onze app, u kunt het bekijken op de desktop site.

Meest gelezen