Man die agenten met mes aanviel, had "geen terroristische motieven"

Hicham Diop, de 43-jarige man die vorige week woensdag in Schaarbeek twee agenten op straat aanviel met een mes en een andere verwondde, handelde uit persoonlijke motieven. Dat hebben zijn advocaten vanmiddag voor de raadkamer gezegd. De raadkamer besliste uiteindelijk wel om de aanhouding van de man te verlengen.

Volgens de advocaten van de man heeft de zaak niets te maken met terrorisme. Hicham Diop werd in 2011 aangereden door een auto van de federale politie. Zijn daad van afgelopen woensdag zou enkel daarmee te maken hebben, stelden de advocaten vanmiddag voor de raadkamer. Ze vroegen echter niet om zijn vrijlating.

"Het was enkel zijn bedoeling om een wapen te kunnen nemen om daarna naar de agenten te kunnen gaan die hem hebben aangereden en die volgens hem ongestraft waren gebleven. Hij wou enkel met hen in gesprek treden", aldus raadsvrouw Aurélie-Anne De Vos.

Diop viel woensdagmiddag twee agenten van de politie Brussel Noord aan in Schaarbeek en stak hen neer met een mes. Een andere politiepatrouille kon hem inrekenen, maar daarbij liep een van de agenten wel een neusbreuk op. De agenten moesten Hicham Diop, een ex-militair en voormalig bokser, ook in een been schieten, voor ze hem konden inrekenen.

Geen onbekende van de veiligheidsdiensten

Het gerecht gaat echter wel uit van terroristische motieven. De man is in verdenking gesteld voor terroristische moordpoging en voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Zijn aanhouding werd vanmiddag nog verlengd.

Hicham Diop had bij zijn aanval op de politieagenten geen islamitische leuzen geroepen, maar bij zijn eerste ondervraging door de federale gerechtelijke politie legde hij meteen een aantal verklaringen af die erop wezen dat het mogelijk om een terreurdaad ging.

Toen ook zijn identiteit kwam vast te staan, werd dat vermoeden enkel versterkt. Hij stond bij de veiligheidsdiensten al bekend voor zijn sympathieën voor en contacten met extremistische moslims. Hij zou onder meer contact gehad hebben met de extremistische sjeik Bassam Ayachi. Volgens zijn advocaten echter, is Hicham Diop een verwarde man die niet besefte wat hij deed.

Bezwarend schriftje bij broer

De oudere broer van Hicham D., Aboubaker D. (46), moet woensdag voor de raadkamer verschijnen. Ook hij is in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Aboubaker werd vrijdag onder aanhoudingsbevel geplaatst. Volgens de Franstalige commerciële zender RTL werd bij de man een schriftje gevonden met namen van politieagenten en magistraten. Het schriftje bevatte ook bedreigende taal.

Maar volgens zijn advocaten had Hicham al jaren geen contact meer met zijn broer.