Marine Le Pen: "Mijn vader uit FN zetten was moeilijkste in mijn leven, na mijn bevalling"

"Het moeilijkste moment uit mijn leven, na mijn bevalling." Zo omschrijft Marine Le Pen, voorzitter van de Franse extreemrechtse partij Front National, de beslissing om haar vader en FN-oprichter Jean-Marie uit de partij te zetten.
JS 1

Marine Le Pen deed haar verhaal in het programma "Une Ambition Intime" op de Franse commerciële zender M6, waar een "menselijk, aangrijpend en soms grappig" portret wordt geschetst van verschillende presidentskandidaten. 

Naast de passie van Le Pen voor bloemen, haar niet zo makkelijke jeugd, haar vroegere reputatie als "party girl" en de nauwe band met haar zussen, kwam, hoe kan het ook anders, ook de open oorlog met haar vader ter sprake. 

"Dat was het moeilijkste moment in mijn leven, na mijn bevalling", getuigt Le Pen. "Nooit had ik me kunnen voorstellen dat er een dag zou komen waarop ik zou beslissen om mijn vader, tevens oprichter van het FN, uit de partij te zetten. Als je me dat enkele maanden ervoor had verteld, had ik je gek verklaard." Maar volgens Le Pen had ze, na alles wat er gebeurd was, geen andere keuze. "Maar ik ben woest op hem dat hij ons tot die beslissing gedwongen heeft."

Wat voorafging

Het Front National werd in 1972 opgericht als bundeling van een aantal extreemrechtse groeperingen in Frankrijk. Decennialang was stichter Jean-Marie Le Pen de grote ideoloog van de beweging.

Hij viel op door zijn harde standpunten voor conservatieve waarden, maar vooral door zijn grote afkeer van immigranten en de Europese Unie. Dat weerhield hem er niet van om een tijdje in het Europees Parlement te zitten, waar hij gelijkgezinden van over de grens kon ontmoeten. Zo liet hij zich ook enkele keren beledigend uit over Joden en andere bevolkingsgroepen en minimaliseerde hij de Holocaust en de naziwreedheden.

Le Pen was ook vijf keer kandidaat voor het presidentschap in zijn land. Zijn hoogtepunt waren de verkiezingen van 2002, toen hij de tweede ronde haalde door de socialistische kandidaat Lionel Jospin te verdringen. Hij verloor toen wel van de conservatief Jacques Chirac. Het FN groeide wel uit tot een van de grote partijen in Frankrijk.

In 2011 gaf Jean-Marie Le Pen het voorzitterschap van het FN door aan zijn dochter Marine. Die wou het FN echter "salonfähig" maken door de scherpe kanten af te vijlen, wat haar erg kwalijk werd genomen door haar vader. De onenigheid draaide uit op een clash tussen vader en dochter, met als climax het uit de partij zetten van stichter Jean-Marie Le Pen.