Oorlog in Jemen bedreigt drukke olie- en scheepvaartroute

Rederijen en verzekeringsgroepen zijn ongerust over de dreigende spanningen in de Bab al-Mandeb, een strategisch erg belangrijke zeestraat nabij Jemen in het zuiden van het Arabische Schiereiland. Daar zijn recent schepen aangevallen met raketten. Een oorlog die blijkbaar niemand wat kan schelen, wordt nu plots belangrijk.
AP2007

Gisteren landde een raket in de Bab al-Mandeb vlakbij het Amerikaanse marineschip USS Mason. Het schip werd niet geraakt, maar de VS zijn toch erg bezorgd over het incident. De verzekeringspremies voor de scheepvaart in die regio zijn nu fors aan het stijgen.

De raket van zondag zou afgevuurd zijn door de sjiitische Houthi's, een militie die de Jemenitische hoofdstad Sanaa controleert. Vorige week is in die buurt een schip van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) getroffen door een raket. De VAE maken deel uit van de door Saudi-Arabië geleide soennitische "Arabische coalitie" die tegen de Houthi's in Jemen vecht.

Die twee incidenten hebben tot grote onrust geleid in scheepvaartmiddens. De smalle zeestraat Bab al-Mandeb is de zuidelijke toegang tot de Rode Zee en een belangrijke zeeroute vanuit Azië en het olierijke Midden-Oosten naar het Suezkanaal en naar Europa. Dagelijks passeren ongeveer vier miljoen vaten olie via die zeestraat, niet enkel naar Europa, maar ook naar Noord-Amerika.

Tot nu toe zijn er nog geen commerciële schepen geviseerd, maar de verzekeringspremies voor schepen in de regio zijn wel de hoogte ingeschoten en dat voelen de rederijen, ook zonder dat er slachtoffers vallen.

Zeestraat onder druk?

Sinds anderhalf jaar controleren de sjiitische Houthi's -die steun genieten vanuit Iran- een groot deel van Jemen waaronder de hoofdstad Sanaa. Dat deel van Jemen wordt echter genadeloos gebombardeerd door de Saudische luchtmacht en andere Arabische bondgenoten, terwijl de Saudische en Egyptische marine een blokkade hebben afgekondigd tegenover havens in Jemen die onder controle zijn gevallen van de Houthi's. 

Daardoor dreigt er zware hongersnood in die gebieden. De voorbije jaren zijn al 10.000 mensen in Jemen gedood en zowat de ganse infrastructuur -inclusief ziekenhuizen- is vernield, voor zover die er al was in een van de armste landen in de Arabische wereld.

Blijkbaar kiezen de Houthi's nu voor de vlucht vooruit door het afvuren van raketten op schepen in de smalle, maar erg belangrijke zeestraat aan het begin van de Rode Zee. Op die manier krijgt dat "vergeten conflict" plots meer internationale aandacht. Eerder hadden ook de EU en de Verenigde Staten zich al erg kritisch uitgelaten over de Saudische bombardementen op burgers in Jemen. 

Klein detail: door het opheffen van de internationale sancties tegen Iran na het nucleaire akkoord, zou ook de Bab al-Mandeb belangrijk zijn voor het heropleven van de handel tussen Europa en Iran.