Regeringspartijen verliezen, Groen gaat met CD&V-kiezers lopen

Als het nu federale verkiezingen zouden zijn, worden de Vlaamse meerderheidspartijen niet beloond door de kiezer. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van de VRT en De Standaard. Gezamenlijk verliezen de N-VA, CD&V en Open VLD ruim 8 procent ten opzichte van 2014. De grootste winnaar is Groen.

De Vlaamse meerderheidspartijen verliezen gezamenlijk 8,3 procent in vergelijking met de verkiezingsuitslag van 2014. Ze behouden nog hun meerderheid, met een totale score van 58,2 procent, maar het is slecht nieuws met het oog op een mogelijke voortzetting van de regering-Michel. Al is het nog drie jaar wachten op de volgende federale verkiezingen.

De grootste partij N-VA verliest 4,6 procent ten opzichte van 2014, maar blijft stabiel als je kijkt naar de vorige peiling van een half jaar geleden. In vergelijking met die cijfers zit het verlies vooral bij CD&V. De christendemocraten zakken ruim 2 procent en houden nog 16,8 procent over.

Dat is nog maar één procent meer dan de SP.A. De partij van John Crombez stijgt gestaag in de peilingen ondanks een moeilijke periode met veel negatieve publiciteit. Denk maar aan de heisa rond Optima en de interne strubbelingen in Hasselt. Een boost voor de "flinkse" koers die Crombez wil varen?

Groen pikt CD&V-stemmen in

Bij Open VLD gaat het in dalende lijn. De partij staat op een vierde plek met 13,6 procent en voelt de hete adem van Groen in de nek (13,3 procent). De groenen zijn de grootste stijger in de peiling. Ze slagen erin om te verbreden richting het centrum. Als je kijkt naar de kiesintenties, blijkt dat ze heel wat stemmen wegkapen bij CD&V, meer dan bij SP.A en N-VA.

De groenen winnen dus kiezers op de linkerflank van CD&V, nochtans doet de partij veel moeite om in de verf te zetten dat ze "het sociale gezicht" is van de regering. Daarnaast speelt op de rechterflank de stevige concurrentie van de N-VA. Net als bij Open VLD, want ook heel wat van het potentieel van de liberalen zit bij de N-VA.

Meer vertrouwen in Michel dan in zijn regering

54 procent van de ondervraagden heeft vertrouwen in de federale regering. Dat is een lichte daling (-2 procent), maar het blijft wel een behoorlijk cijfer. Opvallend is de hoge score van premier Charles Michel (MR). Het vertrouwen in hem (72 procent) ligt een pak hoger dan het vertrouwen in zijn regering. Michel doet het afgetekend beter dan zijn voorganger Elio Di Rupo (PS).

Bij de Vlaamse regering zien we het omgekeerde. 60 procent heeft vertrouwen in de regering, een cijfer dat de voorbije peilingen stabiel is gebleven. Maar dat straalt niet af op minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Die haalt een persoonlijke score van 52 procent.

Methode

De peiling werd uitgevoerd door TNS, in opdracht van de VRT en De Standaard. Ze werd telefonisch afgenomen bij 1.013 stemgerechtigde Vlamingen in Vlaanderen en Brussel, tussen 14 september en 3 oktober 2016.

Interactieve grafiek:

Deze interactieve grafiek laadt door een technisch probleem niet in onze app, u kunt het bekijken op de desktop site.