Republikeinse voorman Ryan mikt vooral op Congres

Paul Ryan, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, vraagt zijn Republikeinse partijgenoten om vooral hun meerderheid in het Congres te behouden bij de komende verkiezingen. Ryan lijkt zo indirect steun in te trekken voor de eigen en erg omstreden presidentskandidaat Donald Trump.

Tot nu toe zat de top van de Republikeinse partij duidelijk erg verveeld met de eigen presidentskandidaat Trump, maar nu lijkt de breuk definitief.

Het was Paul Ryan, de invloedrijke voorzitter van het Huis, die vanavond de koord met Trump doorknipte. In een mededeling roept hij de Republikeinen op om vooral de parlementszetels in het Huis en de Senaat als inzet te maken van de verkiezingen van 8 november. Op die manier wil Ryan voorkomen dat de Democraten de meerderheid zouden heroveren en dat Hillary Clinton "een blanco cheque zou krijgen" als president.

Ryan lijkt daarbij uit te sluiten dat Donald Trump president zou worden. Bovendien weigert hij om voortaan nog campagne te voeren voor Trump.  Paul Ryan kreeg al langer kritiek uit alle hoeken omdat hij zich in stilzwijgen hulde over de vele omstreden uitspraken van Trump.

De denigrerende uitspraken van Donald Trump over vrouwen die dit weekend bekend raakten, waren er voor Ryan nu blijkbaar te veel aan. Toch zit er ook wat eigenbelang achter de beslissing. Ryan wordt door velen beschouwd als een mogelijke presidentskandidaat voor de Republikeinen bij de volgende verkiezingen van 2020. Voor hem  is het dan beter dat Trump niet verkozen raakt.

Opvallend is ook de houding van de Republikeinse voorzitter in de Senaat, Mitch McConnell. Die noemde de uitspraken van Trump over vrouwen "onaanvaardbaar", maar weigert nu nog te praten over de presidentskandidaat. McConnell negeert dus Trump, wat ook neerkomt op een afkeuring. Ook hij is wellicht eerder bezorgd met het mogelijke verlies van de Republikeinse meerderheid in het Congres dan met wie er volgend jaar in het Witte Huis komt wonen.

Intussen heeft Trump al gereageerd op de uitlatingen van Ryan. "Paul Ryan zou beter meer tijd besteden aan een sluitende begroting, arbeidsplaatsen en illegale immigratie in plaats van die te verprutsen aan het onderuit halen van de Republikeinse kandidaat", liet hij weten via Twitter.