SP.A en Groen denken voorlopig niet aan kartel

De linkse oppositiepartijen SP.A en Groen denken voorlopig nog niet na over een mogelijk kartel bij de volgende verkiezingen. Dat hebben de voorzitters John Crombez (SP.A) en Meyrem Almaci (Groen) gezegd in "Terzake".

Zowel Groen als SP.A doet het goed in de laatste peiling van de VRT en De Standaard. Samen zijn ze goed voor bijna 30 procent van de stemmen. Als ze hun krachten zouden bundelen in een kartel kan zich dat mogelijk vertalen in meer dan 30 procent van de zetels, een aantrekkelijk idee.

Maar zo ver is het duidelijk nog niet. Zowel Crombez als Almaci houden de boot voorlopig af. Eerst meer samenwerken en vlak voor de verkiezingen zien we nog wel, is het devies.

"De vaststelling uit de peiling is dat progressieve partijen samen kunnen vooruitgaan", zegt Crombez. "Ik denk dat het samenwerken aan de progressieve zijde nuttig is om alternatieven te bieden voor het huidige beleid. In een aantal gemeenten is er al een kartel, er is al dat soort samenwerking, maar eerst moeten we een alternatief bieden, de rest zien we nadien wel", stelt Crombez.

"De peiling is natuurlijk een opsteker voor progressief Vlaanderen", zegt Almaci, "maar waar de mensen om vragen zijn alternatieven, realistische oplossingen voor de uitdagingen van vandaag die ze bij de regering niet meer vinden."

"Al sinds mijn aantreden als voorzitter twee jaar geleden kreeg ik van journalisten vragen over een kartel, maar dat soort zaken doe je in aanloop naar verkiezingen", zegt Almaci. "We zitten zelfs nog niet in de campagne."

Uit de peiling blijkt ook dat de boegbeelden van SP.A en Groen niet populair zijn, maar dat is niet echt een probleem zeggen de voorzitters. "Ik heb liever een team dat er als geheel op vooruit gaat dan één iemand die in de top 10 zit", reageert Almaci. "Wij zitten met het gegeven dat wij een aantal nieuwe mensen naar voren schuiven en daarnaar wordt nog niet gepeild", stelt Crombez.