Topministers uiteen zonder akkoord over begroting en hervormingen

De topministers van de regering-Michel zijn rond 6.15 uur vanochtend uiteen gegaan zonder akkoord over de begroting en enkele grote hervormingen. Volgens CD&V-vicepremier en minister van Werk en Economie Kris Peeters vormde het voorstel tot meerwaardebelasting op aandelen het struikelblok. Dat was door zijn eigen partij op tafel gelegd. Om 11 uur komen de topministers opnieuw bijeen. Er is te horen dat er een serieuze kink in de kabel is.

De ministers bespreken samen met de begroting enkele grote hervormingen zoals een lagere belasting voor bedrijven, een versoepeling van de 38-urige werkweek en een meerwaardebelasting op aandelen. Dat laatste was door de CD&V op tafel gelegd en stootte op veel verzet van de N-VA en Open VLD. Die partijen vinden dat het voorstel te laat op tafel werd gelegd. De gesprekken hebben door het voorstel zelfs enkele uren stilgelegen vannacht. Het voorstel is volgens Peeters, die als eerste buitenkwam, ook de reden dat de topministers zonet uiteen zijn gegaan.

Begroting

Naast enkele grote hervormingen moet ook de begroting worden besproken. Hoewel de premier had voorgesteld om eerst de begroting af te werken en pas deze namiddag de grote hervormingen te bespreken, heeft de N-VA er intussen op gehamerd dat de begroting en de grote hervormingen samen beklonken moeten worden.

Wat de begroting betreft, moet de regering wellicht zo'n 3 miljard euro vinden (het cijfer van 4,2 miljard lijkt de regering te hebben losgelaten, red). Daar zit een buffer in van 600 miljoen voor tegenvallers. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zei gisteren al dat er extra bespaard moet worden in de gezondheidszorg, iets wat enkele maanden geleden voor haar niet bespreekbaar was. "Ik vind dat niet leuk, maar het zal moeten. Ik doe er alles aan om de patiënten het niet te laten voelen", zei De Block gisteren.

Gesprekken hervatten straks

Tot 11 uur liggen de gesprekken dus stil. Er is te horen dat er een sprake is van een crisissfeer, iets wat N-VA-vicepremier Jan Jambon relativeert. "Het is nu 6 uur in de ochtend. Ik ga proberen een paar uur te slapen, we doen straks verder. We moeten in totaal enkele miljarden vinden, dat is een moeilijke oefening."

Officieel staat de deadline voor het akkoord op morgenmiddag, omdat de premier om 14 uur wordt verwacht in de Kamer voor zijn beleidsverklaring. Lukt het niet om die deadline te halen, dan betekent dat een enorm gezichtsverlies voor de regering-Michel.