Trump onder vuur omdat hij Clinton met celstraf heeft bedreigd

"Als ik win zal ik de minister van Justitie vragen om zich te verdiepen in jouw verdwenen e-mails", zei Donald Trump afgelopen nacht in het tv-debat tegen zijn rivale Hillary Clinton. Met dat dreigement heeft Trump intussen veel kritiek uitgelokt.

Tijdens het bitse tv-debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton vlogen de verwijten weer in het rond. Maar Trump ging volgens velen een brug te ver door ermee te dreigen dat hij zou proberen om Clinton te laten vervolgen als hij president zou worden.

Clinton ligt al langer onder vuur omdat ze als minister van Buitenlandse Zaken een eigen e-mailserver gebruikte in plaats van computers van de overheid. En Trump komt er steeds op terug, maar nu ging hij wel heel ver. Te ver, lieten enkele vooraanstaande Amerikanen via Twitter weten.

"Kandidaat-winnaars dreigen er niet mee opposanten gevangen te zetten", twitterde de vroegere woordvoerder van de Republikeinse president George W. Bush, Ari Fleischer. "Een president bedreigt een particulier niet met vervolging. Trump heeft ongelijk op dit punt".

"Wie zou minister van Justitie willen zijn onder een president die denkt dat hij vervolgingen van zijn politieke tegenstanders kan beïnvloeden", vroeg David Frum, een van de speechschrijvers van Bush, zich dan weer af.

In het Democratische kamp noemde voormalig justitieminister Eric Holder de vastgoedmagnaat "gevaarlijk" en "ongeschikt". "Wees bang voor elke kandidaat die zegt dat hij justitie/de FBI zal bevelen om in opdracht van hem te handelen. Dit is gevaarlijk, dus Donald Trump is niet geschikt".

"Laat het duidelijk zijn, een kandidaat voor het presidentschap belooft zijn rivaal de gevangenis als hij het haalt. Al de rest is bijzaak", was de reactie van de Nobelprijswinaar voor Economie en editorialist Paul Krugman van de New York Times.