Trump toont het lelijkste en laagste beeld van dé Amerikaan

In de rubriek "Vlamingen in de VS" laten we Vlamingen aan het woord die in één van de staten van Amerika wonen. Zij beschrijven hoe ze de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 8 november ervaren. Vandaag: Indiana.

Indiana, ook wel de "Crossroads of America" genoemd door de centrale ligging in de Midwest, stemt traditioneel Republikeins. Onze gouverneur, Mike Pence, was een logische keuze als running mate voor Donald Trump.

Pence is een conservatieve, religieuze en ervaren politicus. De Republikeinen in Indiana waren fier op de keuze terwijl de Democratische partij in Indiana blij was om hem te zien gaan, zodat hij zich geen kandidaat meer kon stellen voor het gouverneurschap.

In maart kreeg Indiana immers heel wat negatieve aandacht, omdat Mike Pence een wet had ondertekend die het bedrijven mogelijk maakte om homo’s te weigeren onder het mom van godsdienstvrijheid. Wereldwijd volgden hevige reacties en verschillende bedrijven dreigden ermee om Indiana te boycotten zodat Pence dan uiteindelijk een clausule toevoegde die de discriminatie verbood. Hij weigerde ook een familie van Syrische vluchtelingen om in Indiana te komen wonen.

Overrompeld door negatieve advertenties

Net als in de andere staten worden we overrompeld door negatieve politieke advertenties. De bevolking van Indiana is dat goed beu en verschillende Hoosiers (inwoners van Indiana) hebben al geuit dat ze helemaal niet gaan stemmen dit jaar bij gebrek aan goede kandidaten.

In de buurt reageert iedereen op z'n eigen manier. De kapster, een jonge blanke vrouw van bijna 30, vertelde dat ze voor het eerst in haar leven zal stemmen. "Ik ben bang van Trump. Hoe kan een vrouw voor zo iemand stemmen? Hij is echt gek en gevaarlijk. Hij is helemaal niet presidentieel en lokt nog een oorlog uit. Ik stem misschien wel voor Johnson uit de Libertarische Partij, want ik weet nu niet of ik Clinton kan vertrouwen."

De kapster gaat nog voort: "Mijn ouders daarentegen en hun vrienden vinden Trump best tof. Ze denken zelfs dat het racisme niet bestaat. De 50-plussers in de eerder landelijke omgeving reizen niet vaak en bewegen zich vooral in hun geïsoleerde kerkgemeenschap. Voor hen staat Amerika centraal in de wereld en ze tonen geen interesse voor zaken die hen persoonlijk niet aangaan. Ze willen hun wapens behouden en willen niet dat de regering zich moeit en dus blijkt Trump wel een goede keuze, want hij uit wat zij voelen."

"Vooral zorgen dat Trump niet wint"

Een vriend reageerde als volgt op de huidige stand van de verkiezingen: "De populariteit van Trump zorgt ervoor dat de zeer racistische mensen en de mensen die bekrompen van geest zijn, nu het recht hebben om zich te uiten en hun egoïstische doelen te volgen."

"Trump is er in geslaagd om het lelijkste en laagste van de Amerikaan aan de wereld te tonen en daar ben ik echt bang van. Hillary is ook niet ideaal, maar heeft veel ervaring en zal zeker de Verenigde Staten goed leiden. De idealen van de Libertarische Partij liggen me wel goed, maar ik wil er vooral voor zorgen dat Trump niet wint."

"Ramp voor de VS als Trump verkozen wordt"

Nog een andere buur, een financieel adviseur, die traditioneel Republikeins stemt, geeft toe dat hij zeer teleurgesteld was dat Trump werd uitgekozen als Republikeinse kandidaat. "Ik stem niet voor Trump. Hij is racistisch, een "bully", hij is van niets op de hoogte en is tactloos. Dat wordt een ramp voor de Verenigde Staten als hij verkozen wordt. Ik stem dan voor Johnson uit de Libertarische Party, want stemmen voor Clinton, een Democraat, dat kan ik niet."

Intussen wordt het voor mij ook de eerste keer dat ik ga stemmen bij de presidentsverkiezingen. Ik heb enkele jaren geleden de Amerikaanse nationaliteit verkregen naast mijn Belgische nationaliteit die ik toch maar niet kon opgeven zelfs na vele jaren in de VS. In het licht van de huidige verkiezingen was dat zeker een goede beslissing.