Vakbonden en directie ING starten sociaal overleg op

Bij ING is vanochtend de eerste ondernemingsraad van start gegaan sinds de bank-verzekeraar vorige week de ingrijpende herstructureringsplannen aangekondigd heeft. Gespreid over twee dagen krijgen de drie vakbonden tekst en uitleg van de directie, zo werd bij de bonden vernomen.

ING kondigde vorige week maandag de intentie tot collectief ontslag aan van 3.150 voltijdse equivalenten in België. Samen met 350 natuurlijke afvloeiingen dit jaar, verdwijnen er tegen eind 2021 3.500 banen. De helft van de kantoren (van ING en dochter Record Bank samen) zal verdwijnen.

De bonden weigerden vorige week op te dagen voor een ondernemingsraad, waardoor de vakbonden en directie nu pas voor het eerst samenzitten. Vandaag en morgen krijgen de bonden alle informatie van ING, zegt LBC-hoofdafgevaardigde Erwin Veestraeten. Vanaf woensdag zouden de personeelsvertegenwoordigers van LBC (ACV), BBTK (ABVV) en ALCVB dan het personeel inlichten, klinkt het. Tot dan zou er niet gecommuniceerd worden, zeggen Veestraeten en ACLVB-secretaris Maarten Dedeyne.

De vergadering zou vandaag tot 17.30 uur duren. Volgens nationaal secretaris Philippe Samek van CNE, de Franstalige christelijke bediendebond, zijn directie en bonden het eens geworden over de te volgen procedure. Hij spreekt bij het begin van de vergadering ook van "positieve aanpassingen" die aangebracht werden.