Werkstraf voor 18-jarige na bommelding, geen grote schadevergoeding voor school

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft een 18-jarige jongeman veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur voor een valse bommelding in een Mechelse school. De school wilde een schadevergoeding van 17.500 euro voor imagoschade, maar daar ging de rechtbank niet op in.
Archieffoto van een politiecombi bij de Mechelse school

Op 25 november 2015 liep bij de lokale politie Mechelen-Willebroek een melding binnen: "terreuraanslag op komst, haal snel alle kinderen van school". Omdat de boodschap niet heel duidelijk was, besloot de meldkamer terug te bellen naar het bewuste telefoonnummer, maar er werd geen gevolg meer aan gegeven. Daarop werd het nummer getraceerd en kwam men uit bij een prepaidkaart die behoorde aan een 18-jarige jongeman uit Antwerpen die school liep in de Technische Scholen Mechelen (TSM).

Daags voordien, op 24 november, waren vier campussen van die school ontruimd na een andere bommelding. De jongeman kon worden opgepakt en ging al snel tot bekentenissen over. Hij gaf toe dat hij dom geweest was en geen echte reden had om die bommelding te doen. De procureur was enorm streng voor deze onbezonnen daad. "Amper 14 dagen na de aanslagen in Parijs en in de angstcultuur die er toen heerste, was dit echt een zeer verwerpelijke daad", klonk het. De rechtbank volgde die stelling. "Deze daad droeg bij aan de ongerustheid en angst die in tijden van terreurdreiging heersen en waarvoor een verhoogde inzet van veiligheidsmiddelen nodig is.

Zijn advocate meent dat de jongen uit zijn fout geleerd heeft. "De teleurstelling van zijn ouders en het veranderen van school waren zeer ingrijpend voor hem, hij beseft dat hij verkeerd was." De jongeman moet geen zware schadevergoeding aan de school betalen. Scholengroep TSM eiste 17.500 euro door de imagoschade die de school door deze en de vorige bommelding leed, maar kreeg slechts 250 euro toegewezen. Naast TSM stelde ook de lokale politie zich burgerlijke partij. Zij eiste 1.852 euro voor het extra werk, maar kreeg slechts 1 euro provisioneel toegewezen.