Zoek de verschillen: het amicale debat versus het bitse

Het verschil tussen het eerste presidentieel debat en het tweede kon nauwelijks groter zijn. Zo mak en vriendelijk het eerste was, zo bitsig en pittig was het nu. Bij de start van het tweede debat wilden de twee elkaar zelfs geen hand geven.

Algemene sfeer:

Debat 1

Het eerste debat is vrij amicaal begonnen. Het duo gaf elkaar gretig een hand. "Mag ik jou minister Clinton noemen? Ik wil vooral dat je gelukkig bent", liet Trump bij aanvang optekenen. "Ik ben blij dat je hier bent", antwoordde Clinton. Het hele debat bleef vrij beleefd en Trump was voor zijn doen heel presidentieel en relatief feitelijk. Achteraf zei de Republikein dat hij zich had ingehouden uit respect voor Chelsea Clinton die in de zaal zat.

Debat 2

Het contrast is dan ook groot met het tweede debat. Nog voor het was begonnen, had Trump een schot voor de boeg gelost door een persconferentie te geven met enkele vrouwen die zeggen te zijn verkracht of aangerand door Bill Clinton. De sfeer tussen de twee presidentskandidaten was onder meer daardoor aan het begin zeer bitsig. Dat werd al onmiddellijk duidelijk toen ze bij het opkomen elkaar geen hand geven. Ook nadien legden ze elkaar -zeker tijdens het eerste deel- voortdurend verbaal het vuur aan de schenen. Vaak met echt persoonlijke aanvallen.

Aanspreking:

Debat 1

Een opvallend verschil zit hem ook in de manier waarop ze met elkaar omgaan. In het eerste debat sprak Trump Clinton aan als "minister Clinton", zij sprak hem consequent aan als "Donald". Hij wilde presidentieel overkomen en haar aanduiden als iemand van het establishment, zij wilde hem naar beneden halen.

Debat 2

Vandaag spraken ze elkaar allebei met hun voornaam aan. Heel af en toe verwees Trump nog naar Clinton als "minister Clinton", maar meestal noemde hij haar gewoon "Hillary".

Lichaamstaal:

Debat 1

Hun lichaamstaal was ook verschillend in beide debatten. Al heeft deels te maken met de opstelling van het debat. Het eerste was een klassiek debat waarbij ze om de beurt aan het woord kamen terwijl ze stonden de argumenteren van achter een pupiter.

AP

Debat 2

Bij het tweede debat kwamen de vragen deels uit de zaal en liepen de kandidaten rond. Waar het bij het eerste debat bij Trump vooral bij nee-knikken bleef als Clinton aan het woord was, kon hij nu zijn hele lichaam in de strijd werpen om te laten blijken als hij ergens niet mee eens was. Bij het eerste debat deed de Democrate nog hard haar best om niet arrogant over te komen, maar bij het tweede leek Clinton af en toe in het ijle te staren als Trump aan het woord was.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Outfit:

Debat 1

Bij het eerste debat had Donald Trump als Republikein een blauwe das aan. Nochtans is blauw traditioneel de Democratische kleur. Hillary Clinton had als Democrate dan weer een rood pakje aan. Rood is dan weer de kleur van de Republikeinen. Naar verluidt zou dat helpen om twijfelaars over de streep te trekken.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Debat 2

Of uiteindelijk veel twijfelaars overtuigd zijn door de kleuren van de kledij van de kandidaten valt te betwijfelen. Hoe dan ook waren Trump en Clinton vandaag netjes in de kleuren van hun partij gekleed. Donald Trump had gekozen voor een Republikeins rode das en Hillary had een Democratisch blauw pakje aan.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.