43e Film Fest Gent start met Gouden Palm-winnaar

In Gent begint vanavond het jaarlijkse filmfestival met de galapremière van "I, Daniel Blake". Dat sociaal geëngageerde drama van de Britse meester Ken Loach won in mei, in Cannes, de Gouden Palm. Het is het startschot voor tien dagen wereldcinema, een mooie selectie Vlaamse films, en zoals altijd in Gent veel aandacht voor filmmuziek. De focus dit jaar ligt op Nordic en Japanse cinema.

“I, Daniel Blake” gaat over een 59-jarige timmerman die na een hartaanval zonder werk valt. Hij stuit op de harde wereld van de sociale zekerheid in crisistijden: hij moét op zoek naar een nieuwe job of hij dreigt zijn uitkering te verliezen.

Het is een zeer solide film van de intussen tachtigjarige Ken Loach, die zichzelf de oudste Gouden Palm-winnaar aller tijden mag noemen - in Cannes kreeg hij na de galavoorstelling van “I, Daniel Blake” een staande ovatie van vijftien minuten.

Loach heeft nog niks van zijn militante linkse vuur verloren. Zijn films vallen het harteloze kapitalistische systeem aan, dat de verschillen tussen rijk en arm steeds groter maakt. Voor Loach moeten er na het kijken van zijn film discussies ontstaan. Dat worden geanimeerde gesprekken bij de champagne op de receptie na de galapremière.

"Home"

De uitgebreide selectie van het 43e Film Fest Gent omvat nieuwe titels van grote namen als Jim Jarmusch (“Paterson”), Asghar Farhadi (“The salesman”), Terrence Malick (“Voyage of time”) en Oliver Stone (“Snowden”).

In de officiële competitie zijn twaalf films opgenomen, waaronder ook “Home”, de nieuwe van Fien Troch. Er staan trouwens opvallend veel Belgische en Vlaamse films op het programma. “Le ciel flamand” is de nieuwe van Peter Monsaert, “My first highway” is het debuut van Kevin Meul, “King of the Belgians” van Peter Brosens en Jessica Woodworth werd intussen al gesmaakt op de festivals van Venetië en Toronto.

Ryuichi Sakamoto

Op de poster van deze festivaleditie prijkt de onsterfelijke Greta Garbo. Dit jaar ligt de focus namelijk op Nordic Cinema, met 13 titels uit het hoge noorden.

Evenveel films bevolken de zogenoemde Spotlight Japan. De legendarische Japanse componist Ryuichi Sakamoto krijgt een Lifetime Achievement Award tijdens de uitreiking van de World Soundtrack Awards op 19 oktober.

Op vrijdag 21 oktober wordt het festival afgesloten met “Souvenir” van Oostendenaar Bavo Defurne. Daarvoor zakt hoofdrolspeelster Isabelle Huppert naar Gent af.

Alle info en tickets vind u hier.