80ste Landjuweelfestival gaat door in Mechelen

Van 28 oktober tot 1 november vormt Mechelen het decor voor het Landjuweelfestival, het jaarlijkse feest van het amateurtheater in Vlaanderen. Het festival toont op verschillende locaties in de stad een selectie uit de beste amateurtheatervoorstellingen van het voorbije seizoen, en start met een Mechelse openingsvoorstelling.

Nadat het festival de voorbije jaren steevast werd georganiseerd in Gent, start het Landjuweelfestival dit jaar met een nieuwe formule waarbij het festival van stad naar stad reist. Mechelen is de eerste gaststad in deze nieuwe reeks en organiseert mee het festival, dat een initiatief is van OPENDOEK vzw.

"Het Landjuweel heeft in onze stad een traditie die 500 jaar teruggaat, tot het eerste Landjuweeltoernooi van de rederijkers. Daar mogen we best trots op zijn", zegt schepen van Cultuur Björn Siffer. "Zowel het amateurtoneel als het professioneel toneel zitten nu nog altijd in de Mechelse genen. Getuige daarvan zijn de vele actieve gezelschappen in onze stad. Met het 80e Koninklijk Landjuweel heten we alle theaterliefhebbers uit Vlaanderen hartelijk welkom in Theaterstad Mechelen."

5 dagen, tal van genres

De openingsvoorstelling op 28 oktober is "Miserie", een stuk dat gebracht wordt door toneelspelers uit zes verschillende Mechelse gezelschappen en naar de hand is van Maja Westerveld en Stef Lernous, beiden van Abattoir Fermé. Die kruisbestuiving tussen amateurs en professionele theatermakers speelt een prominente rol tijdens het Landjuweel.

Het Landjuweelfestival toont vijf dagen lang een selectie uit de beste voorstellingen van het voorbije seizoen. Het reguliere theater wordt afgewisseld met jongerenvoorstellingen, verteltheater en figuren- en objecttheater. De komende jaren trekt het Landjuweelfestival onder andere nog naar Oostende en Genk. Het volledige programma is te vinden op de website.

Meest gelezen