"Je verstoppen in je kabinet, zo voer je geen onderhandeling"

De coalitiepartners van CD&V zijn niet te spreken over het gedrag van vicepremier Kris Peeters gisteravond. "Een onderhandeling voer je aan tafel, niet door je te verstoppen in je kabinet", zegt Open VLD'er Alexander De Croo. "Dit is een heel bizarre situatie", vindt Jan Jambon (N-VA).

Gisteravond rond 19.30 uur verliet Peeters het overleg. De onderhandelingen waren vastgelopen op de meerwaardebelasting op aandelen. CD&V wil die maatregel absoluut invoeren en koppelt het aan de lagere vennootschapsbelasting, een eis van de N-VA. Peeters had gezegd dat hij zou terugkeren, maar ging uiteindelijk niet meer terug naar de ambtswoning van premier Michel, waar de onderhandelaars op hem aan het wachten waren.

"Wij hebben hier zitten wachten op zijn terugkeer. Het is een heel bizarre situatie", zegt N-VA-vicepremier Jan Jambon. "We hebben regelmatig contact gehad. Hij heeft elke keer zijn komst aangekondigd, maar dat is niet gebeurd."

"Onderhandeling voer je aan tafel"

"We hebben enorm veel tijd verloren, dat is jammer", zegt Alexander De Croo. "Een onderhandeling voer je aan tafel, niet door je te verschansen in je kabinet en dan teksten te sturen en een sms om te zeggen dat je niet meer komt. Dat is mijn stijl niet. Als ik iets te zeggen heb, dan ga ik naar mij collega's en ik leg het uit."

De Croo zegt dat hij bereid is om te spreken over de CD&V-voorstellen, maar niet op deze manier. "Wij willen spreken, maar dat doe je niet door weg te lopen, je te verstoppen en een ultimatum te stellen. We zitten wel nog in dezelfde regering, dan leg je de problemen uit aan de tafel."

De Open VLD'er heeft het over "een zeer bizarre manier van werken". "We hebben verschillende keren gevraagd om terug te keren en zijn voorstellen uit te leggen. Hij heeft geweigerd om dat te doen."

"Tijd gehad om te dineren en naar de Rode Duivels te kijken"

Volgens MR-vicepremier Didier Reynders had Peeters aangekondigd dat hij maar een halfuur weg zou zijn. Uiteindelijk zaten hij en de andere onderhandelaars meer dan 5 uur te wachten op de minister van Werk. "We hebben veel tijd verloren", zegt hij. "We wilden voort onderhandelen. We hadden dat vanavond (gisteren, red) kunnen doen, maar dat gaat niet als er iemand niet rond de tafel zit."

De topministers zijn het intussen wel eens over de begroting voor volgend jaar. De discussie gaat nog over de structurele hervormingen die de regering wil nemen. "Maar zolang er geen akkoord is over alles, is er over niets een akkoord", aldus Reynders, die erop rekent dat tegen vrijdag alles rond is, zodat de Europese deadline gehaald wordt.

"Ik had liever dit weekend een akkoord gehad en de koning vergezeld naar Japan", herinnert hij aan de verplichtingen die hij normaal gezien had. De minister van Buitenlandse Zaken wil het woord crisis niet in de mond nemen. "Dit is niet nieuw. Onder Di Rupo is er ook één of twee keer uitstel (van de State of the Union, red.) geweest."

Er kan zelfs nog een kwinkslag vanaf. "We hebben tijd gehad om te dineren en de match van de Rode Duivels te bekijken. De N-VA was verheugd met de zege van de nationale ploeg."