"Liever een dag uitstel en rechtvaardige fiscaliteit dan dit"

De oppositiepartijen zijn niet te spreken over de plannen van de regering om de burgers te laten opdraaien voor het gat in de begroting. Ze trekken dan ook voluit de kaart van CD&V in deze begrotingscrisis. "Liever een dag uitstel en rechtvaardige fiscaliteit dan dit oneerlijke besparingsbeleid", stelt SP.A-fractieleidster in de Kamer Meryame Kitir. De PS heeft het dan weer over de mislukking van de methode-Michel.
Jasper Jacobs

"Het uitstel van de beleidsverklaring van premier Michel is jammer en toont een diep verdeelde regering", stelt Kitir. "Deze regering is opnieuw niet in staat om eerlijke en rechtvaardige beslissingen te nemen. Zeker na de massale ontslagen van de voorbije weken heeft de samenleving nood aan een regering die rechtvaardige beslissingen durft te nemen."

"Het zijn vandaag altijd dezelfde zijn die betalen", klaagt de SP.A-politica. Ze vraagt ook dat premier Michel om 14 uur uitleg komt geven in het parlement.

Volgens haar collega en begrotingsspecialist Johan Vande Lanotte is de huidige situatie bijzonder nadelig voor ons land. "CD&V speelt hoog spel, maar het nadeel van hoog spel is dat er altijd een van de twee verliest. De regering zal gehavend uit dit incident komen. Dit laat zijn sporen na, dit is niet goed voor het land", aldus Vande Lanotte in "De ochtend".

Ook Vande Lanotte vindt het niet kunnen dat opnieuw alle lasten bij de burger worden gelegd. "Als we het goed bekijken, dan heeft men heel vlug besparingen gevonden, maar als het aankomt op rechtvaardige fiscaliteit, dan gaat het niet", merkt hij op. "Er is nood aan rechtvaardigheid in de belastingen."

PS staat "perplex"

PS-Kamerfractieleider Laurette Onkelinx staat naar eigen zeggen "perplex". Het uitstel van de beleidsverklaring noemt ze op Twitter de "mislukking van de methode-Michel". Ze vraagt zich ook af of zieke mensen opnieuw het doelwit van besparingen zullen zijn.