"Meerderheid in Kansas wil noch op Trump noch op Clinton stemmen"

In de rubriek "Vlamingen in de VS" laten we Vlamingen aan het woord die in één van de staten van Amerika wonen. Zij beschrijven hoe ze de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 8 november ervaren. Vandaag: Kansas

Ik ben Lore Triest, een 21-jarige studente aan de Artevelde Hogeschool. Momenteel zit ik in mijn derde jaar international business management, waarvoor ik een jaar in het buitenland verblijf. Sinds augustus ben ik een uitwisselingstudente aan de Fort Hays State University in Kansas.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn het gespreksonderwerp in vele lokale en nationale kranten, maar daar blijft het dan ook bij. Intussen heb ik al ontelbaar veel Amerikanen leren kennen en wanneer ik het woord "presidentsverkiezing" laat vallen, wordt het oorverdovend stil.

In het Amerikaanse nieuws wordt Kansas beschreven als één van de flip flop-staten. Dat betekent dat er veel onzekerheid is over welke presidentskandidaat de meerderheid van de stemmen zal behalen in Kansas tijdens de verkiezingen. In deze staat zijn de meeste mensen Republikeins, maar geen aanhangers van Trump. In het lokale nieuws wordt Hillary Clinton omschreven als een gigantische leugenaar, en Donald Trump als een ignorante en incapabele presidentskandidaat.

Politieke voorkeur blijft verborgen voor buitenwereld

Op FHSU, de universiteit waar ik momenteel studeer, rust er een taboe op de presidentsverkiezingen. Annette, de bevallige lunchdame waarmee elke student dagelijks een praatje slaat, zal nooit een woord reppen over haar politieke voorkeur. Intussen ken ik al haar hele levensverloop, maar ze zal steeds de boot afhouden wanneer ik pols naar haar mening over de huidige presidentsverkiezingen. Mijn Amerikaanse vrienden daarentegen hebben geen probleem om hun voorkeur te delen, zolang we niet in het openbaar zijn. Soms lijkt het wel of je politieke voorkeur je grootste geheim hoort te zijn.

Het feit dat er slechts weinigen hun politieke voorkeur van de daken schreeuwen, is eigenlijk vrij logisch aangezien de meningen zeer verdeeld zijn in Kansas. De meerderheid van de jongere generatie waren aanhangers van Bernie Sanders, maar nu hij niet meer in de running is, kunnen ze enkel voor Clinton, Trump of de onafhankelijke partijen stemmen. Dat is een groot dilemma, omdat de meningen over deze kandidaten zo uiteenlopend zijn.

Het enige waar iedereen in Kansas het over eens is, is dat Hillary Clinton een leugenaar is. Voorlopig heb ik nog niemand ontmoet die mij niet heeft weten te vertellen dat Clinton niet te vertrouwen is. Daarentegen zijn de meningen over Trump iets meer verdeeld. Sommigen vinden zijn beleid geweldig, maar zijn manier van aanpakken iets minder, en anderen kunnen hem gewoonweg niet uitstaan en noemen hem een nog grotere leugenaar dan Clinton.

"In discussies moet je je mannetje kunnen staan"

Over het algemeen zijn er slechts weinigen die hun politieke voorkeur laten blijken aan de buitenwereld, maar er zijn wel degelijk mensen die hun sterke mening met de massa willen delen. Buiten de muren van de universiteit heb ik al redelijk wat mensen gezien met een T-shirt van Trump. Je zal geen T-shirt van Hillary zien, omdat zij totaal niet populair is in Kansas.

Ook zijn er redelijk veel auto’s en pick-uptrucks met een sticker van Bernie Sanders of Donald Trump om zo hun favoriete presidentskandidaat te steunen, maar veel verder gaat die steunbetuiging niet. Ik heb namelijk al enkele discussies bijgewoond die veroorzaakt waren door iemand die iets te veel zijn of haar mening deelde.

Het is niet ongewoon om in een discussie te belanden wanneer je een gedurfde uitspraak doet over een van de presidentskandidaten, ook al merk je dat de meesten dit soort discussies proberen te vermijden. Eens je in zo’n discussie bent beland, moet je je mannetje kunnen staan, want ze zijn vaak enorm pittig. In Kansas is het de gewoonte om je niets aan te trekken van wat een ander doet, totdat die persoon jou beledigt of zich met jouw leven probeert te moeien. Als je iets verkeerd zou zeggen over iemands favoriete presidentskandidaat dan zal die jou onmiddellijk op je plaats zetten en die kandidaat verdedigen.

Over het algemeen lijken de presidentsverkiezingen in Kansas niet zo heel aanwezig, totdat je begint te zoeken naar de tekens. Velen maken hun politieke voorkeur duidelijk op een subtiele manier, door bijvoorbeeld een sticker op hun auto te plaatsen die de campagne van hun favoriete presidentskandidaat steunt.

Discussies over de presidentsverkiezingen zijn geen dagelijkse gewoonte, en een discussie in het voordeel van Hillary Clinton is ongezien. De meerderheid in Kansas wil noch op Trump noch op Clinton stemmen, dus het zal afwachten worden wie hier de meerderheid van de stemmen zal halen.