"Nooit meer een glas champagne drinken? Dat zou hypocriet zijn"

In het Vier-programma "Kroost" heeft Liesbeth Homans openlijk gereageerd op het incident tijdens de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren in april. Toen kwam de viceminister-president (N-VA) beschonken het podium op. Homans gaf meteen toe dat ze witte wijn had gedronken, maar de imagoschade is groot. Ze is nog altijd niet te spreken over de aanpak van de pers. "Het is een beetje aan het afglijden naar de Britse tabloids." Maar het zal haar alleszins niet weerhouden om in de toekomst nog een glaasje te drinken.

Een aantal opnames van "Kroost" gebeurde een week na het incident. Homans was er duidelijk nog niet van bekomen. "Nu pas krijg ik de weerbots van de Nacht van de Televisiesterren", vertelt Homans aan televisiemaker Eric Goens.

"Ik heb nooit ontkend dat ik in de fout ben gegaan, maar ik blijf natuurlijk wél een mens. Alle media vlogen erop. Het wordt laag bij de grond. Het is een beetje aan het afglijden naar genre Britse tabloids. De vergelijking die dan is gemaakt met Michel Daerden (wijlen PS-minister die een alcoholprobleem had, red.) ... ."

Homans benadrukt dat ze alcohol in de toekomst niet zal schuwen, ook niet in het openbaar. "Dat zou hypocriet zijn, want dan ga je mee in de insinuaties die gemaakt zijn. Maar nooit meer een glas drinken, geeft diegenen die me wilden betichten van welk probleem dan ook eigenlijk gelijk."

In "Kroost" komt Homans over als een ware moederkloek (ze is alleenstaande moeder van twee jonge zonen) die het harde werken niet schuwt. In de media wordt ze vaak afgeschilderd als afstandelijk en als een politicus die niets heeft verwezenlijkt. Dat klopt niet, jaagt ze zich daarover op. "Dan denk ik HALLO: de private huurwetgeving, de provincies, de integratie van het OCMW in de gemeente. dat heb ik allemaal in twee jaar tijd... Een legislatuur duurt vijf jaar, geen twee jaar." Homans wijt het aan de beeldvorming in de media, "na de fameuze Nacht".