Clinton voor het eerst meer dan 10 procent voor op Trump

Hillary Clinton staat voor het eerst meer dan 10 procent voor op Donald Trump. Dat blijkt uit een peiling van The Wall Street Journal en NBC. Hoewel de bevraging dateert van net voor het tweede debat, zegt het wel iets over de invloed die de uitgelekte seksistische uitspraken hebben op de campagne van de Republikeinse kandidaat. Trump noemt de peiling gemanipuleerd.

De bevraging van The Wall Street Journal en NBC vond plaats afgelopen weekend, net nadat er seksistische uitspraken zijn uitgelekt van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Die uitspraken hebben zichtbaar hun gevolgen gehad op de resultaten van de peiling.

Donald Trump kan nog slechts 35 procent van de respondenten overtuigen, dat is 11 procentpunten lager dan Clinton die nu 46 procent haalt. Gary Johnson en Jill Stein halen respectievelijk 9 en 2 procent. Als de respondenten enkel tussen Clinton en Trump mogen kiezen, haalt de Democrate 52 procent en de Republikein 38 procent van de stemmen.

Een belangrijke kanttekening is natuurlijk dat de peiling voor het tweede presidentieel debat is gehouden. Net voor dat debat hield Trump een persconferentie met vrouwen die Bill Clinton beschuldigden van seksueel misbruik en het eerste deel van het debat zelf was een bits moddergevecht. Ongetwijfeld zullen die zaken nog wel een invloed hebben op toekomstige peilingen.

Trump zelf legt de peiling alvast naast zich neer. Hij noemt de peiling gemanipuleerd.

Voor de poll zijn 500 geregistreerde kiezers bevraagd op 8 en 9 oktober. De foutenmarge bedraagt 4,4 procent voor de poll met de vier kandidaten, 4,6 procent voor de poll met enkel Clinton en Trump als keuzemogelijkheid.